Inspiration

Kanelbulleinspirerade keramikfat – ett kreativt experiment

De kreativa experimenten inför kanelbullens dag fortsätter med kanelbulleinspirerade keramikfat. Att dreja fat som har inslag av kanelbulle borde absolut inte vara några konstigheter. För den som kan drejning, vill säga! Men här har jag tagit hjälp av ett AI-bildverktyg för att skapa de föremål jag ser framför mig.

Skapa kanelbulleinspirerade keramikfat

kanelbulle keramikfat drejning
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Till skillnad från de glaserade bullskulpturerna är dessa fat mer jordnära, rustika. Kanske mer åt hållet bruksgods än konstföremål. Att skapa i lera medför potentialen till en stor variationsrikedom. Drejning är inte riktigt min grej, det tar för hårt på händerna. Jag uppskattar det ändå och upphör aldrig att förundras av allt fint man göra.

drejning keramikfat kanelbullens dag
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

En kul sak med generativ bild-AI är att modellerna som tas fram kan användas som inspiration inför skapande med händerna. Det ena behöver inte utesluta det andra. Här får du förslag på hur du kan dreja egna keramikfat med en touch av kanelbulle, fat i keramik som antagligen hade varit fina på riktigt.

Få fler tips på skapande kring kanelbullar

Kanelbullens dag blev ett kreativt inspirationslyft för mig. Det brukar bli så inför temadagar, som jag tycker om att utveckla idéer kring. Utöver dessa keramikfat har jag alltså utforskat hur kanelbullar i keramik skulle kunna se ut.

bullfat i keramik
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Jag har även testat en idé för collage med kanelbullemotiv – också med hjälp av AI – samt kreerat en målarbild respektive en skrivbild som du kan ladda ner gratis. Får se vad nästa tema blir! Eller nej, det vet jag redan. Det blir skog och höst.