Inspiration

Pumpaformade skålar i papier-maché – ett kreativt experiment

För något år sedan fick jag en idé för att göra skålar i silkespapper och de pumpaformade skålarna du nu ska få se påminner om dessa. Här är konceptet i stället papier-maché och verktyget är generativ AI snarare än händerna. Men i grund och botten är alltså tanken samma.

papier maché skål pumpa med blad
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Egentligen kan du använda silkespapper även i detta fall. Du kan också skapa i papperslera eller lufttorkande lera. Alla dessa material är smidigt formbara och torkar dessutom i luften, vilket ju är toppen när du vill ha en enkel pysselstund. Hur går du till väga när du valt ditt pysselmaterial?

Skapa pumpaformade skålar inför hösten och halloween

För att skapa en pumpaformad skål i papier-maché behöver du först skaffa en stomme som du kan bygga skålen kring. Enklast är att blåsa upp en ballong och att forma till den med hjälp av gummiband, snöre eller något annat som du kan knyta runt. Du ska bara använda ballongens nedre och runda del. När du är klar gör du hål på ballongen.

pumpaformade skålar i papier maché
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Man kan också tänka sig att du återbrukar en glasskål som stomme. Då får du se till att arbeta med lim och lack som fäster på glas. Det finns bland annat decoupagelim som fäster bra på glasunderlag.

När du väl har din stomme är det dags att börja klä den i papper. Papier-maché görs av tidningspapper och tapetklister, och detta kan du bruka till din pumpaskål. Riv eller klipp i så fall bitar av pappret och varva med klister medan du fäster bit för bit på stommen.

halloween pumpa skål papier mache
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Forma genom att bygga på och skulptera pappret. Papper är mer flexibelt och formligt än vad man kan tro! Som du ser på de olika pumpaformade skålarna här i inlägget har de fått olika kanter, vissa sirligare än andra. Det har också byggts på med pappersremsor så att pumpan får en snygg struktur. Här har du händerna ganska fria.

Avsluta med att måla och pynta pumpan. Detaljerna kan du göra av papier-maché, silkespapper eller av annat material. Av vanligt färgat papper, som du knycklar, rullar och drar i, kan du åstadkomma mycket. Inspireras av de dekorativa pumporna och halloweenpumporna när du sätter din prägel på den pumpaformade skålen.

pumpa skål papper höstpyssel
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Perfekt inför hösten och halloween, väl?

Få ännu fler tips på höstpyssel och halloweenpyssel

Jag har så mycket fint att dela med mig av på Hänförd att jag inte vet i vilken ände jag ska börja. Kanske med den gröna häxan av toarulle eller med de färgglada svamparna av papier-maché? Eller kanske med mina höstskogsmotiv i blockfärg eller collage? Och sist: Kanske med mina origamilöv? Under etiketterna halloweenpyssel och höstpyssel har jag samlat många idéer.

halloweenpumpa skål papperspyssel
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Hoppas du blir lika inspirerad som jag!