Pyramus och Thisbe – inspiration till Romeo och Julia?

Berättelser om förbjuden kärlek har fascinerat människor i alla tider. Långt innan Shakespeare skrev sin världsberömda tragedi om Romeo och Julia berättades en liknande historia i antikens Rom. Genom Ovidius diktverk Metamorfoser lever sagan om Pyramus och Thisbe – de unga älskande som aldrig fick vara tillsammans.

ovidius metamorfos metamorfos pyramus och thisbe om olycklig kärlek in i döden
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Ibland känns det nästan som om vissa teman är eviga. Kärlek som kämpar mot omöjliga hinder, drömmar om att få vara tillsammans trots allt. Sådana berättelser berör generation efter generation.

Redan under antiken berättade den romerske poeten Publius Ovidius Naso (43 före vår tideräkning till 17 eller 18 efter vår tideräkning) historien om Pyramus och Thisbe, två unga älskande vars öde påminner starkt om William Shakespeares karaktärer Romeo och Julia. Upptäck kopplingarna, likheterna och varför vissa sagor fortsätter att leva, oavsett tid och plats.

Pyramus och Thisbe – kärlek genom en mur

Berättelsen om Pyramus och Thisbe återfinns i Ovidius Metamorfoser, ett diktverk från antikens Rom. Pyramus och Thisbe är grannar i Babylon och älskar varandra djupt, men deras föräldrar förbjuder dem att träffas.

Endast genom en spricka i den gemensamma muren kan de viska sina känslor till varandra. De planerar en hemlig flykt och bestämmer sig för att mötas under ett mullbärsträd.

Men ett missförstånd leder till tragedi: Thisbe skräms av ett lejon och flyr. Pyramus, som hittar hennes blodfläckade slöja tror att hon dödats. I sin förtvivlan tar han sitt liv med sitt svärd och när Thisbe återvänder och finner honom död följer hon honom i döden.

Deras kärlek lever vidare i sagan – och till och med mullbärsträdets bär sägs ha färgats röda av deras blod.

Romeo och Julia – ekot av en gammal berättelse

När William Shakespeare skrev Romeo och Julia på 1590-talet lånade han, som så många andra renässansförfattare, teman från äldre källor. Kopplingarna till Pyramus och Thisbe är tydliga: unga älskande, stränga föräldrar, en hemlig plan, en tragisk förväxling och ett dubbelt självmord.

shakespeares romeo och julia inspirerad av pyramus och thisbe från antiken
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Det finns till och med en humoristisk blinkning till den gamla historien i Shakespeares komedi En midsommarnattsdröm, där ett gäng amatörskådespelare klumpigt försöker spela upp tragedin om Pyramus och Thisbe.

Det visar hur välkänd Ovidius klassiska metamorfos var även på Shakespeares tid – och hur djupt rotad tematiken kring förbjuden kärlek redan var i den europeiska kulturen.

Från Babylon till Verona – en saga som aldrig tystnar

Kanske är det inte så konstigt att historien om Pyramus och Thisbe fortfarande berör oss. Förbjuden kärlek, tragiska missförstånd och drömmen om frihet är teman som alltid har talat till människors hjärtan.

Genom att läsa dessa gamla sagor påminns vi om att vissa känslor är eviga, vare sig de berättas i antikens sagolika Babylon, i Shakespeares Verona eller i vår egen tid.

När du nästa gång ser, hör eller läser om Shakespeares Romeo och Julia kan du låta tanken vandra längre tillbaka – till en spricka i en mur där två unga röster viskade sina hemliga kärlekslöften till varandra.