Hänförd

Backsippa: Lila, luden och fridlyst blomma i Sverige

Backsippan är en av Sveriges mest älskade vårblommor – vacker, lila samt alldeles luden på stjälk och blad. Men den är också sällsynt och rentav fridlyst. Vill du veta mer om hur backsippor ser ut och hur de betraktas i folktro? Läs på Hänförd!

enkla fakta om backsippa natur inspiration
Bild: Roman Bjuty via iStockphoto.com

När våren försiktigt börjar ta plats bland fjolårslöven är backsippan en av de första blommorna. Med sin ludna stjälk och blad samt violetta kronblad lyser den upp torra marker, slänter och backar – men bara där förutsättningarna är helt rätt.

Backsippan är nämligen både känslig och sällsynt. Numera är blomman dessutom fridlyst i hela Sverige. Detta innebär att den inte får plockas eller grävas upp. För dig som vet var och när du ska leta kan mötet med backsippan bli ett minne för livet.

Lär dig känna igen backsippans utseende

Backsippa – på latin Pulsatilla vulgaris – känns lätt igen på den ludna stjälken och bladen samt på de djupt lila blombladen och det karakteristiska guldgula centrumet. Den blommar i april och maj, ofta i små grupper på soliga och torra platser där marken är mager och sandig.

Redan som knopp är backsippan täckt av små vita hår som skyddar mot nattkyla. När blomman slagit ut rör sig kronbladen ofta med ljuset – nästan som att de sträcker sig mot solen. Efter blomningen utvecklas backsippan till en luddig fjäderboll, vilket gör den till en favorit även bland naturfotografer.

Har du sett ett fält av vissna backsippor? Om inte är detta en upplevelse att eftersträva. Det är vackert!

Skydda det sköra – backsippor är fridlysta

I Sverige är backsippan fridlyst i hela landet. Det betyder att du inte får plocka, gräva upp eller flytta den. Nej, inte ens om du bara tänkt ta med en enda blomma hem. Växten är dessutom rödlistad som sårbar, främst på grund av att dess naturliga miljö – öppna fält och ogödslade betesmarker – blir allt ovanligare.

Bild: Roman Bjuty via iStockphoto.com

Men där backsippan ännu finns står den som ett levande minne av det kulturlandskap som en gång varit. Att få syn på backsippor i det vilda är därför inte bara ett vårtecken – det är också ett privilegium som kräver varsamhet och respekt. I synnerhet om du bor i de södra och mellersta delarna av Sverige kan du ha turen att få se dessa blomster.

Blomman som växer där blod har spillts

Backsippor förekommer i andra delar av Central- och Västeuropa. I exempelvis Storbritannien har backsippan en särskilt mytomspunnen plats. Där växer den ofta på gamla gravhögar och i folktron har man sagt att den blommar där danskar eller romare en gång stupat i strid. Det är som att blommorna får liv av de fallna krigarnas blod.

Att få syn på en backsippa är som att möta något ur en glömd berättelse. En blomma som bär vårens ljus i sig, men som också påminner oss om att inte allt vackert kan tas för givet. Kanske är det just därför vi älskar den så. För backsippan är helt enkelt liten, skör och helt beroende av vår varsamhet. Den må se oskyldig ut – men tänk på att den är giftig.

Vill du ha mer inspiration av det här slaget? Se Hänförds 20 vackra vårbilder!

Exit mobile version