Letar du efter nya sätt att använda vita bönor i din matlagning? Då är denna artikel något för dig, det är åtminstone vad vi på Hänförd hoppas på. Vita bönor är milda, mättande och fulla av nyttigheter – en perfekt ingrediens att ha i skafferiet. Inspireras av följande fem läckra bönrecept!
Vita bönor är riktiga hjälpredor i köket. De är milda i smaken, rika på protein och fibrer – och passar lika bra i mustiga grytor som i fräscha sallader eller krämiga röror. Den lena konsistensen gör dem dessutom perfekta för att mixa, mosa eller steka. Vare sig du är ute efter snabb vardagsmat eller ett nytt sätt att variera dina vegetariska rätter finner du inspirationen i denna matnyttiga artikel.
Krämig vit bönröra med citron och vitlök

En len röra med massor av smak – perfekt som pålägg, dipp eller tillbehör. Mixa vita bönor med olivolja, pressad citron, vitlök, lite tahini och en nypa salt. Toppa med färska örter eller chiliflakes. Enkelt, snabbt och otroligt gott. Testa i wrap eller till rostat bröd! En krämig vit bönröra passar till oväntat många rätter.
Mustig tomatgryta med vita bönor och rosmarin

Låt lök, vitlök och morot fräsa sig mjuka i olja. Tillsätt krossade tomater, lite tomatpuré, en nypa socker, rosmarin och vita bönor. Låt sjuda i 20 minuter tills allt är smakrikt och varmt. Servera med bröd eller ris. Denna mustiga tomatgryta är en riktig vardagsfavorit som värmer. Mycket enklare än så här blir det inte heller att äta nyttigt. Du kan alltid skippa sockret.
Vita bönor i pastasås med citron och spenat
Ska du göra vita bönor i pastasås börjar du med att koka valfri pasta. Fräs under tiden vitlök och färsk spenat i olivolja. Tillsätt vita bönor och lite av pastavattnet. Smaksätt med citronzest, salt och peppar. Vänd ner pastan och riv över parmesan eller näringsjäst. En snabb och fräsch rätt som är klar på under 20 minuter.
Stekta bönbiffar med örter och havre
Mosa vita bönor med finhackad lök, vitlök, persilja, citron och havregryn. Forma till små biffar och stek i olja tills de är gyllenbruna och krispiga. Servera bönbiffarna med en kall sås, i bröd eller som del av en vegotallrik. Enkelt, nyttigt och väldigt mättande!
Vit bönsallad med oliver, rödlök och örter

Blanda kokta vita bönor med skivad rödlök, svarta oliver, persilja och en dressing på olivolja, citron och vitlök. Den här salladen passar utmärkt som lunch eller tillbehör – eller som fyllning i en wrap eller baguette. Ett fräscht sätt att laga mat med vita bönor.
Att laga mat med vita bönor är både enkelt och gott – och perfekt för dig som vill äta mer vegetariskt utan att kompromissa med smaken. De här fem recepten visar att bönor inte bara hör hemma i burkar med tomatsås, utan kan bli stjärnan i både lunch och middag.
Fler matartiklar som den här? Läs Hänförds inspiration om att laga mat med grönkål som ingrediens eller för att göra en riktigt god potatissoppa.