Blogg

Nyp mig i armen, Sankt Mariae kirke och Vor frue kloster

Tänk dig att du stadsvandrar i Helsingör i Danmark och låter slumpen avgöra var du hamnar. Lite så var det när jag och Christoffer kom till det kyrkliga kvarteret med byggnader och trädgårdar i rad, allt med en medeltida prägel som hämtad ur sagorna. Det var här vi ställdes inför Sankt Mariae kirke och Vor frue kloster.

Sankt Mariæ kirke och Vor frue kloster i Helsingör
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Vor frue kloster kallas även Karmeliterklostret och grundades på 1400-talet. Erik av Pommern hade ett finger med i spelet. Det var nämligen han som bjöd in de vita bröderna, munkar i karmelitorden, till Helsingör. Samma århundrade brann klostret ner och byggdes upp igen. Helt klart stod det åter på 1500-talet.

Sagolika Sankta Maria kyrka och Vår fru kloster

Sankt Maria kyrka var öppen, det var söndag. En gudstjänst hade precis avslutats och det kändes därför okej att beundra arkitekturen och inredningen. Någon vecka senare förstår jag fortfarande inte riktigt vad jag sett, den vackra helheten blev så påtaglig att detaljerna försvann.

helsingör sankta maria kyrka interiör
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Det varma, gyllene septemberljuset som letar sig in i de blyinfattade fönstren och ger det röda teglet ett kopparskimmer. Teglet ständigt närvarande, och det skapar karaktär ända upp i taket där det bildar valv som bryter av mot det vita. Målade rankor och figurer pryder taket. Historier till beskådan. Rustikt och nätt och tjusigt på samma gång. Ja, jag märker hur ekvationen inte går ihop.

sankta maria kyrka och vår fru kloster atrium med klätterrosor och trädgård helsingör
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Och än mer fantastiskt blir det när gångar och dörrar leder vidare till Vår fru-klostrets atrium, ett inomhusrum utomhus. Så som man byggt sedan romartiden. Höga väggar av tegel med öppna valv utan glasfönster omgärdar en solbelyst trädgård med ett stort träd mitt i. In och ut ur valven slingrar klätterrosor som i en saga.

vår frue kloster historia gångar helsingör danmark
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Vissa bilder bär man med sig för evigt. Det här kommer nog vara en sådan bild för mig, möjligen en aning romantiserad med tiden.

Hitta till Sankt Mariae kirke och Vor frue kloster i Helsingör, Danmark

Adress: Sct Anna gade 38, 3000 Helsingör, Danmark
Webbplats: Sctmariae.dk