Inspiration

Färgglada svampar i papier-maché – ett kreativt experiment

Inspirerad av kurser jag gått i Skapande verkstad ville jag utforska papier-maché, eller snarare svampar gjorda av papier-maché. Och i sann skaparanda ville jag dessutom att papperssvamparna skulle få ett konstnärligt utseende i härliga färger. Detta var förutsättningarna för att med hjälp av ett AI-bildverktyg ta fram de färgglada svampar i papier-maché som du ser exempel på i detta inspirationsinlägg.

Skapa färgglada svampar i papier-maché

papier-maché höstpyssel med färgglada svampar
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Papier-maché, men också papperslera, lufttorkande lera samt gipsbindor, är ett tacksamt material att skapa i. Du kan göra egen papier-maché genom att varva pappersbitar och tapetklister, eller så kan du faktiskt köpa färdig pappersmassa alternativt papperslera.

färgglad svamp i papier-maché
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Knepet för att lyckas med figurer i papier-maché är att bygga en stomme du kan arbeta utifrån. Forma till en svampfigur av hönsnät, ståltråd eller av andra klassiska material. Du kan också ”skulptera” en svamp av hushållspapper och maskeringstejp. Alla sätt är bra utom de dåliga, och faktiskt är det kreativiteten som sätter gränserna i detta fall.

papperspyssel paper mache svampar
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Klä stommen i papier-maché och låt massan torka. Väl torkad kan du putsa på svampen med lite mer lim och lack. Kanske trycka tillbaka en och annan pappersremsa som inte fått fäste? Det är även när svampskapelsen är torr som du kan börja dekorera den. Måla den i snygga akrylfärger eller lacka på några lager silkespapper.

papier mache svamp glada färger
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Här har svampfoten fått ett litet lyft genom att grönt silkespapper limmats på som gräs. Prickar klippta ur silkespapper eller ett liknande pappersmaterial har fått pryda svamphattarna.

Få fler tips på papperspyssel och höstpyssel

höstpyssel papier mache svampar
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Att göra svampar i papier-maché är inte bara ett kreativt papperspyssel, jag räknar det nämligen till min samling av höstpyssel. Inom ramarna för dessa kategorier har jag tidigare tipsat om hur du kan vika löv av papper och göra höstskogscollage av pappersbitar. En annan kul grej jag experimenterat med är pumpaformade skålar i papier-maché. Inspireras av mina många pappers- och höstidéer!