5 goda sätt att laga mat med grönkål som ingrediens

Letar du efter nya sätt att laga mat med grönkål? Då är du inte ensam. Grönkål är en riktig näringsbomb – full av vitaminer, fibrer och smak – och dessutom en grönsak som tål värme och tuggmotstånd. Inspireras av Hänförds fem grönkålsrecept!

5 goda sätt att laga mat med grönkål som ingrediens
Bild: bdspn via iStockphoto.com

Grönkål är inte bara en av vinterns mest näringsrika bladgrönsaker, den är också otroligt mångsidig. Den passar i allt från grytor och soppor till pajer och chips, och dess kraftiga textur ger både tuggmotstånd och smak. Vidare är grönkål full av vitaminer, mineraler och fibrer – ja, den är helt enkelt en riktig supergrönsak i köket.

Krämig grönkålspasta med vitlök och citron

Denna grönkålspasta är en snabb och krämig pastarätt där grönkålen får spela huvudrollen. Fräs finhackad vitlök i olivolja, tillsätt strimlad grönkål och låt ingredienserna mjukna. Rör ner crème fraîche (eller växtbaserat alternativ), rivet citronskal och lite pastavatten. Vänd ner nykokt pasta och toppa med parmesan eller näringsjäst. Enkla ingredienser, massor av smak!

Grönkålssoppa med potatis och purjolök

laga med med grönkål grönkålssoppa med potatis recept
Bild: gbh007 via iStockphoto.com

Laga en mustig och mättande soppa med grönkål. Den grönkålssoppa du ska få recept på är rentav perfekt för kyliga dagar. Fräs lök, purjolök och vitlök i olja. Tillsätt tärnad potatis och grönsaksbuljong. Koka ingredienserna mjuka. Lägg i hackad grönkål och låt sjuda ytterligare några minuter. Mixa gärna soppan slät för en len, grön och värmande rätt. Servera med en klick crème fraîche – eller ett växtbaserat alternativ – och ett gott bröd.

Ugnsbakad grönkålspaj med ost och örter

En matig paj med grönkål är en riktig höjdare på buffébordet – eller som huvudrätt. Förväll grönkål i vatten, låt rinna av och hacka grovt. Blanda med äggstanning, smakrik ost, vitlök och örter som timjan eller oregano. Häll i ett pajskal och grädda tills grönkålspajen är gyllene. Servera med en syrlig sallad.

Krispiga grönkålschips med havssalt

recept nyttiga grönkålschips laga med grönkål som ingrediens
Bild: Svetlana Monyakova via iStockphoto.com

Grönkålschips är helt klart ett av de enklaste och godaste snacks du kan göra. Riv bladen i mindre bitar, ringla över och gnid in olivolja. Strö över havssalt och eventuellt lite chiliflakes. Grädda i ugnen på 150 grader i cirka 15 till 20 minuter tills chipsen är krispiga. Låt svalna. Perfekta som nyttigt fredagsmys!

Grönkål i gryta med bönor och tomat

Grönkål passar utmärkt i långkok och grytor. I det här receptet låter du den koka med krossade tomater, vitlök, lök och bönor (till exempel vita bönor eller kidneybönor). Krydda med oregano, chili och lite balsamvinäger. En smakrik och rustik rätt som bara blir godare dagen efter.

Att laga mat med grönkål som ingrediens är ett enkelt sätt att göra dina rätter godare och nyttigare. Vare sig du mixar kålen till soppa, bakar in den i paj eller rostar till chips bjuder den på såväl textur som näring. Hoppas du blivit inspirerad att låta denna gröna superhjälte ta plats i din vardagsmatlagning – det är den verkligen värd! För ännu fler recepttips kan du se Hänförds artikelarkiv.