LevaResa

Besök en höstmarknad för en stämningsfull hemester

Önskas en dag med stämningsfull höstglans? Då ska du definitivt besöka en lokal höstmarknad.

besök en lokal höstmarknad tips
Bild: Julia Klueva via iStockphoto.com

Höstmarknader, skördemarknader och skördefesterhösten i Sverige är en färgsprakande fest av upplevelser. Att besöka en lokal marknad är ett enkelt och inspirerande sätt att höstkrydda vardagen. Satsa på en plats i närheten av där du bor och ta med dig någon du gillar för att dela en stämningsfull hemester bestående av vackra hantverk och läckra grödor.

Besök på en lokal höstmarknad är en mysig vardagspaus

Att besöka en höstmarknad i närheten av hemmet är som att ta en minisemester fri från stressen av längre resor och utflykter. Det är en chans att andas in den friska höstluften och att strosa bland färggranna stånd medan du njuter av lokala specialiteter. Höstmarknaden erbjuder en unik upplevelse som är både avkopplande och energigivande genom att du i egen takt och tycke kan provsmaka säsongens smaker, aktivera dig med det som står till buds samt inspireras av hantverkares passionerade skapande. Det är inte alls ovanligt att det spelas musik och hålls tävlingar på höstmarknaderna i landet. Ett marknadsbesök är helt klart en upplevelse utöver det vanliga, en upplevelse som du kommer till efter en kort promenad, bil- eller cykeltur.

Rikt utbud av hantverk och mat på höstens marknader

gå på höstmarknad i sverige med hela familjen
Bild: SbytovaMN via iStockphoto.com

På en typisk höstmarknad i Sverige kan du förvänta dig en mångfald av stånd som visar upp det bästa av lokalt konst- och mathantverk. Du kommer troligen finna handgjorda smycken, keramik och stickade plagg samt nyskördade grödor som pumpor och äpplen. Därutöver finns det gott om kulinariska upplevelser att smaka på. Har du kanske redan provat lokalt producerade ostar, rökt kött eller hemlagade sylter och sötsaker på en marknad? Att gå runt bland de olika mat- och hantverksstånden är en del av själva upplevelsen med att besöka en lokal höstmarknad. Många av de som ställer ut brukar ha med sig smakprover, så med andra ord kan du fylla magen med kryddig cider, färska grönsaker eller med det som kallas marknadsgodis.

Ännu fler tips på aktiviteter för en stämningsfull höst

  • Besök en lokal äppelodling för äppelplockning och ciderprovning.
  • Bege dig ut på en skogsvandring för att lära dig om växter och svampar.
  • Gå på en guidad visning av en historisk plats eller hembygdsgård.
  • Anmäl dig till en hantverkskurs inom exempelvis nåltovning, keramik eller smide.
  • Inred hemmet höstmysigt med hjälp av belysning och färger.
  • Delta i lokala konstutställningar och kulturaktiviteter.
  • Besök en gård för att lära dig mer om lantlivet och odling.  
  • Ha en höstpicknick vid en sjö eller i en park.
  • Ta en cykeltur genom höstens färgglada landskap.
  • Pyssla med löv, kottar och annat fint material du hittat i naturen.

Upplevelserik men kravlös hemester på höstmarknad

göra höstutflykt till lokal marknad i sverige
Bild: dimetradim via iStockphoto.com

Utflykter nära hemmet, som en höstmarknad, kan vara nog så upplevelserika. Samtidigt är de kravlösa i och med att du inte behöver anstränga dig med planering eller resande. Åtminstone inte på samma sätt som när du ska färdas mer långväga. Med tanke på det rika utbudet på en marknad är ett besök som ett kliv in i en annan värld, om än runt hörnet.