En gråmulen septemberdag var det äntligen dags att besöka Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg. Som jag längtat efter denna plats! Har säkert tänkt på den i flera år och så gjordes det slag i saken. Men vad kunde jag förvänta mig av slottsparken i den tidiga hösten? Någon grönska alls?
Sofiero slottsträdgård grönskar i hösten
Dahlior i fullaste blom lovades vid entrén. Och dahliarabatterna bjöd verkligen på färgprakt! Rosa, aprikos och vit eller röd, rost och lila, samlingen av dahlia överväldigade med sina många färger och former.
Men det fanns så mycket mer än dahlior bland blomstren. Prydliga rabatter rymde blommor, buskar och grönsaker. Olika grödor ger varandra fördelar, något som trädgårdsmästarna på Sofiero slott och slottsträdgård utnyttjar å det fullaste.
Än blommade rosorna och flera av de engelskinspirerade rabatterna spirade, de med. Och hortensiorna, rosenskärorna och slöjblommorna ståtade likaså. I sinnrikt arrangerade krukor stack olika prydnadsgräs upp, ibland med en inramning från de prunkande äppelträden.
Trots de vissna rhododendronena var slottsparken levnadsglad.
Kunglig historia på Sofiero slott
I Sofieros slottsträdgård möts det vilda, ostyriga med det prydligt anlagda. Rabatterna vittnar om stor kunskap i färgharmoni och plantering. Ändå växer blommorna yvigt, som om naturen är bortom människans kontroll, funderar jag sedan besöket.
Tankarna går till en mormorsträdgård och kanske inte helt osökt eftersom det engelska är närvarande i trädgården. I det kungliga Sofiero slott bodde bland andra den brittiska prinsdottern Margareta, eller Daisy som hon kallades. Hon gifte sig med den svenske prinsen Gustaf Adolf, han som senare skulle bli kung Gustaf VI Adolf.
Intresserad av den engelska arts and crafts-rörelsen som Daisy var inredde och planerade hon Sofiero slott och slottsträdgård utifrån detta. Daisy dog relativt ung och Gustaf Adolf gifte om sig med en annan brittisk kunglighet: Louise Mountbatten. Även Louise intresserade sig för trädgårdskonst och älskade rhododendron passionerat.
Med detta skrivet finns det mycket ”English cottage garden”, som är en typ av mormorsträdgård, över Sofieros trädgårdspark. I en sådan trädgård får saker växa vilt och vackert under någorlunda kontrollerade former, som jag ser på det.
Varje årstid har sin charm på Sofiero
Dagen i slottsparken var lugn. Jag och Christoffer hade de olika avdelningarna nästan för oss själva. Vi kunde strosa bland rabatterna, i växthusen samt i labyrinten. Inne på Sofiero slott var det också lugnt och stilla.
Slottet är ett museum om kungligheterna och tjänarna som bott där. Sofiero beskrivs som den svenska motsvarigheten till Downton Abbey, och kanske ligger det något i det. En egen lunk tycks slottstillvaron ha haft, präglad av trädgårdsbestyr och familjegemenskap.
Det var egentligen kung Oscar II och drottning Sofia som lät bygga Sofiero slott och slottsträdgård. Men under Gustaf Adolfs (barnbarn) och Daisys tid på slottet började det likna den byggnad och omgärdande park vi ser i dag.
För mig var det inte för den kungliga historian som lockade. Jag ville se trädgården, alla vackra blommor och planteringar. Som en bonus fick jag med mig ett nyväckt intresse för tillvaron på Sofiero.
Senare skulle jag landa i att det inte är för sent att besöka en trädgårdspark på hösten. Varje årstid har sin tjusning vad gäller grönska. Jag och Christoffer besökte nämligen även Norrvikens trädgårdar en annan septemberdag.
Hitta till Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg
Adress: Sofierovägen 131, 252 84 Helsingborg
Webbplats: Sofiero.se