Högt uppe i trädkronorna tornar de upp sig, som taggiga klot av kvistar. Men ser du närmare upptäcker du att skatornas bon är arkitektoniska mästerverk. De är rentav som små palats i luften.

De flesta ser dem kanske bara som rufsiga kvistbollar i ett träd. Men ett skatbo är så mycket mer än så. Det är ett bygge med tak, väggar och öppningar – och ibland en nästan keramisk känsla inuti.
Skatorna bygger sina bon i höjd med kronorna, ofta i höga träd i närheten av människor. De väljer platser med utsikt och strategiskt skydd. Men det är inte bara placeringen som imponerar – det är hantverket.
Skatorna samlar grenar, ibland stora och oväntat bastanta. De flätar dem tätt, skapar ett rum med in- och utgång samt förstärker sedan insidan med lera. Ibland får det en yta som ser ut att vara drejad – med en glans och struktur som för tankarna till keramik.
Är skatorna keramiker? Självklart inte! Men ypperliga byggmästare.
Skatbo – ett bygge som kräver tålamod och finess
Det tar tid att bygga ett skatbo – ibland flera veckor. Och det är inte ovanligt att skatorna bygger flera bon samtidigt för att sedan välja det bästa. Det kan liknas vid ett hemmaprojekt i världsklass, ett byggprojekt där ingenting lämnas åt slumpen.

Boet byggs ofta med ett rejält tak – något mycket ovanligt bland fåglar – vilket skyddar mot både rovfåglar och väder.
Inuti skapas en kupolformad hålighet. Här fodrar skatan väggarna med jord, torv eller lera. När solen torkar ytorna hårdnar de och skapar en fast och formad struktur. Det är både vackert och funktionellt.
Det är lätt att förstå varför många fågelskådare fascineras av just skatornas bon – det är som små palats i träden, dolda för de flesta men lite mer öppna för den som tittar noga.
Lyft blicken nästa gång – och se skatornas trädpalats
På vintern är bon allra lättast att se. Träden har fällt sina löv och de stora kloten av kvistar syns tydligt mot himlen. Många av dem har använts i flera år, ibland av nya par. Skator återvänder gärna till sina gamla bon, reparerar och bygger vidare – ett slags generationsbo i trädtopparna.

Så nästa gång du är ute på promenad, stanna upp. Se upp mot kronorna. Kanske ser du ett bo där grenarna tävlar om utrymme – och kanske inser du att det inte bara är ett bo, utan ett hem, ett skydd, ett konstverk i trä och lera. Ett palats högst upp.
Skatornas bon påminner oss om att arkitektur inte bara är människans domän. Med kvistar, jord och envishet bygger skatorna skydd för sina och de sinas liv. De formar rum i luften, mitt bland grenverk och vårvindar.
När du plötsligt en dag ser ett skatbo i motljus ler du och tänker kanske att här bor någon som vet hur man bygger ett storstilat hem.