Visste du det här om polkagrisens historia?

Från randiga stänger till världsmästerskap – visst du det här om polkagrisens historia?

Har du också undrat varför polkagrisen heter som den gör? Här ska du få ett förslag: Polka var en populär dans på 1800-talet och under samma tidsperiod kallades godis ibland för gris. När man slog samman orden fick man polkagris.

fakta om polkagrisens historia
Bild: Johanna Svennberg via iStockphoto.com

På den tiden träffades man på dans. När kavaljererna bjöd upp och även delade med sig av konfekten mottog danspartnern alltså en polkagris. Men om det var så det gick till är bara ett antagande bland andra. Det låter i alla fall klokt och rimligt.

Fattiga änkan Amalia Eriksson uppfinner ikonisk polkagris

1824 föddes Amalia Eriksson alternativt Amalia Erikson i Jönköping. Knappt hann hon fylla tio år innan hon blev föräldralös och måste leva som fosterbarn. Redan i unga år gav hon sig av från fosterhemmet för att arbeta som piga i olika hushåll.

1855 flyttade Eriksson till Gränna tillsammans med sin arbetsgivarfamilj. Flyttlasset gick till Brahegatan 2, en adress som numera huserar ett hotell i polkagrisbagarens anda. Det var också där hon träffade sin blivande make, skräddaren Anders Eriksson.

1857 gifte sig paret. Året som följde blev Eriksson gravid med tvillingar. Den ena tvillingen var dödfödd och bara dagar efter dog maken. Nu var Eriksson plötsligt ensamstående mamma och dessutom en fattig sådan.

1859 lämnade Eriksson in sin ansökan om att få starta företag inom bakverk och konfektyr. På 1840-talet infördes näringsfrihet i Sverige, så att få starta eget var inte en alltför långsökt önskan. Mycket riktigt godkändes ansökan och resten är historia.

Pepparmintskarameller hade funnits tidigare. Amalia Erikssons bidrag var att uppfinna den ikoniska polkagrisstången med röda och vita ränder. Uppfinningen gjorde henne rik och snart uppstod en rad polkagriskokerier i Gränna.

1923 dog Eriksson.

Polkagrisar var till en början små pepparmintskarameller

Innan Amalia Erikssons tid fanns begynnelsen till polkagrisar. Det var i form av pepparmintskarameller, som än i dag utgör den populära polkagrissmaken. Men hur bakas polkagrisar?

Polkagrisstängerna tillagas på samma sätt i dag som förr i tiden. Traditionella ingredienser är socker, glukossirap, vatten, ättika och pepparmyntsolja. Ingredienserna kokas upp till cirka 150 grader.

polkagrisar historia fakta
Bild: Helena Eriksson via iStockphoto.com

Kokningen efterföljs av att den bärnstensfärgade polkagrissmeten hälls ut på ett kylbord. Röd färg tillsätts en del av smeten, detta är den röda randen på stången. Alltihop svalnar till 70 grader och därefter tillförs luft så att smeten ska bli porös.

Luftig nog läggs polkagrissmeten på bakbordet i trä och det är där som knådandet, rullandet och dragandet börjar. Polkagrisbagaren måste bli klar inom 10 minuter. Efteråt ska polkagrisarna stelna och kontrolleras. Håller de Grännas första klass?

Dottern Ida Eriksson fortsatte i moderns spår i Gränna

Hur gick det med polkagrisen efter Amalia Erikssons död? Dottern Ida Eriksson fortsatte i fotspåren och när hennes tid var kommen var polkagrisens framgångssaga historia. Redan tidigt blev polkagrisstången en ikon för Sverige, en av landets främsta souvenirer.

Kanske har du sett stängerna i Disneyfilmer? Polkagrisen blev något som förknippades med Sverige, och inte minst med Gränna som varje år lockar 1 miljon turister som beskådar och smakar på de läckra skapelserna.

Nya smaker och världsmästerskap – modern polkagrishistoria

Det här med att stanna till för ett besök i Gränna blev populärt i mitten på 1900-talet. Många hade ändå vägarna förbi i och med att staden låg vid riksettan, det som styrts om till E4:an.

Till en början kokades polkagrisarna i hemmen och såldes i stånd längs vägen. Men snart öppnades polkagriskokerier. Dessa kokerier har kommit att bli sevärdheter i sin egen rätt.

resa till gränna polkagriskokeri
Bild: Roland Magnusson via iStockphoto.com

På 1970-talet kom de första icke-traditionella polkagrisarna, det vill säga stänger som inte hade den rödvita färgen. Allra först ut bland de nya smakerna var den blågula polkagrisstången. Klassisk polkagris är dock alltid röd och vit och smakar pepparmint. Denna version är till och med skyddad av EU.

I början på 2010-talet gick polkagris-VM av stapeln. Från och med 2013 fick deltagare från hela världen delta och så blev det ett världsmästerskap på riktigt. Tävlingen hade pågått sedan 1994. Polkagris-VM är för närvarande på paus.

Källor:
Amaliashus.se
Livsmedelsverket.se
Polkagris.com
Sverigesradio.se
Svt.se
Tekniskamuseet.se