10 fantastiska fakta om krokusar
Visste du om dessa 10 fantastiska fakta om krokusar?
Krokus, närmare bestämt vårkrokus, är en av de växter som blommar tidigast på året i Sverige. Vårblomman i fråga kommer inte långt efter den andra tidiga blomman snödroppe. På sina håll kan de rentav vara samtidiga och blomma redan i februari och mars. När man tänker efter är det egentligen otroligt hur krokusarna står pall i snö, regn och rusk, för våren kan föra med sig det ena busvädret efter det andra.
Krokus är en irisväxt
Tycker du att krokusarna påminner om irisarna? Du har något på känn. Krokus är nämligen en irisväxt, som har förts från Främre Asien och Sydosteuropa till resten av Europa och Norden. I dag finns cirka 40 olika krokusarter i just Europa, flera av dem växer i Sverige.
Krokusar är lökväxter
I egenskap av irisväxter är krokusar också lökväxter. Du planterar alltså krokus genom att sätta löken i jorden under hösten och när blomman väl står i blom kan den föröka sig själv tack vare att den bildar små lökar runt den stora löken. Plantera blomman i grupper bestående av 3 till 9 lökar för finast resultat.
Knölens storlek spelar roll
När du lägger ett par olika krokusar bredvid varandra – japp, med lökar, rötter och allt – kan du enkelt se hur kvaliteten på blommorna skiljer sig åt beroende på lökarnas storlekar. Ju större knöl desto bättre kvalitet på blomman, och detta eftersom mer näring kan lagras i stora knölar.
Krokus kan blomma på hösten
Även om vårkrokus är den vanligaste sorten i Sverige finns det några få höstblommande krokussorter.
Gul, vit och lila är vanligt
Färgerna gul, vit och lila är vanliga på krokusblommorna. Det finns till och med krokusar som är lila- och vitrandiga.
Saffran kommer från krokus
Saffran kommer från krokusblomman, dock inte från den krokus som blommar i Sverige. Det finns en särskild saffranskrokus, Crocus sativus. För att framställa ett kilo saffran krävs 150 000 till 170 000 saffransblommor. Det är otroliga mängder och därför är det kanske inte heller så märkligt att saffran är så dyrt. Dyrare än guld brukar man ju beskriva denna krydda som.
Krokusar är tåliga blommor
Förutom att klara olika väder klarar krokusarna av olika sorters planteringsställen. Så länge de får någorlunda med ljus kan de frodas i såväl jord som sand – även om lös och väldränerad jord är att föredra. Lera kan de också växa i, liksom de kan frodas även när andra växter konkurrerar om utrymmet.
Blommorna förekommer i mytologin
I den grekiska mytologin finns en metamorfos om ynglingen Krokus, som gett blomman dess namn. Gudarna förvandlade honom till denna blomma, då hans kärlek till en nymf var så olycklig att han inte kunde förbli människa längre. Den grekiska mytologin förtäljer också att Krokus av en olyckshändelse dödades av guden Hermes diskuskast. Hans blod flöt ut över marken och ur blodet växte krokusblomman. Faktum är att namnet krokus kommer från grekiskan och även betyder saffran.
Krokusen symboliserar en ny början
För många är krokusen en symbol för en ny början och återfödelse…
Krokusar är perenna växter
… och så blir det kanske när en blomma är ett av de första vårtecknen och dessutom växer på samma plats igen och igen. Med andra ord är krokusar perenna växter.
Källor:
Nrm.se
Wikipedia.org