10 fantastiska fakta om snödroppar
Visste du om dessa 10 fantastiska fakta om snödroppar?
Snö, regn och rusk, snödroppen överlever de bistraste väder. Den rentav frodas i dem. Tur är väl det, för det ger oss något vackert att hänföras av när vi längtar efter våren som mest.
Snödroppar blommar tidigt på året
Snödroppen är en av de absolut tidigaste blommorna på året. I de södra delarna av Sverige kan den blomma så tidigt som i februari månad. Snödroppar blommar vanligen mellan februari och april, och ju längre upp i landet desto längre dröjer också blomningen.
Snödroppe finns i olika sorter
Det finns hundratals olika snödroppar. Vad har blommorna gemensamt? De har vita, klockformade yttre kronblad och inre vita kronblad med gröna fläckar. Små, små detaljer kan skilja de olika utseendena åt.
Galantofiler älskar snödropparna
En galantofil är en person som är nörd och samlar på snödroppeblommorna. Benämningen kommer från det latinska ordet för snödroppe, Galanthus, och det grekiska ordet för vän, philos.
Snödroppen tillhör amaryllissläktet
Snödropparna hör till amaryllissläktet och de är därmed lökväxter.
Snödroppar har haft olika namn
Kärt barn har många namn och det gäller verkligen för snödroppen. Den har kallats många olika saker genom tiderna. Snöblomma, snölilja, snöklocka – ja, den har till och med hetat vintergäck som numera är namnet på en av våra andra käraste vårblommor i Sverige! Namnet snödroppe, då? Det finns belägg för ”snödråppe” sedan sent 1700-tal.
Lökarna planteras på hösten
Om du vill ha snödroppar i rabatterna bör du plantera lökarna på hösten.
Snödroppe har funnits länge
Att snödroppen har funnits länge är väl egentligen en självklarhet. Men blomman som kommer från Medelhavsområdet och Främre orienten har inte alltid funnits i Sverige. Vårblomman kom till Norden på 1400-talet, och det är faktiskt en imponerande historia. Just de sorter vi har här i Sverige härrör från Sydeuropa och bergen i Främre orienten.
Snödroppar sprider sig själva
När du väl har planterat snödroppelökar och blommorna grönskat kan de sprida sig själva. Hela marken kan täckas av snödroppar. Blomman trivs bra i mullrik jord på på gles mark, för där kan den få stor spridning. Bland annat myror hjälper till att sprida fröerna.
Snödroppen klarar tuffa väder
Snö, regn och rusk. Skugga! Snödroppen klarar de flesta ljus och väder. Faktum är att den trivs där det är lite mörkare, alltså i skuggan.
Snödroppar är giftiga
Se upp för att äta snödroppar! De är nämligen giftiga för oss människor, och detta gäller både lökarna och växterna.
Källa:
Nrm.se