LevaResa

Blicka in i en öppen eld för en värmande skogsmeditation

Om du aldrig har mediterat vid en öppen eld i skogen har du en härlig, häftig och rogivande upplevelse framför dig. Blicka in i lågorna och känn hur världen bortom skogen försvinner…

meditation öppen eld skog
Bild: Photoboyko via iStockphoto.com

I en värld av ständigt brus och uppkoppling finns en plats där tiden saktar ner och sinnena vaknar till liv – vid en öppen eld i skogens hjärta. Att sitta vid den öppna elden kan vara en meditativ handling. Omgiven av naturen och värmen blir varje sinnesintryck ett fokus för närvaro. Lågornas dans, knastrande ved samt doften av rök och skog, allt samverkar för att skapa en atmosfär av lugn och reflektion.

Känn in skogsomgivningen när du mediterar vid elden

Meditation vid en öppen eld i skogen är en enkel och samtidigt hänförande upplevelse som engagerar alla sinnen. Hör du hur lågorna sprakar? Lyssna hur ljudet smälter samman med vindens viskningar i trädtopparna. Fågelkvitter? Lågorna dansar i en livlig rytm. Skiftningarna i färg, ljus och skugga ger ett naturligt fokus. Doften av rök och skogsmylla skapar en unik arom som stärker upplevelsen, kanske till och med närvaron i stunden. Värmen som sprider sig från elden fortplantar sig i ansiktet, bröstet och händerna, letar sig in på djupet. Denna stund av meditation är en perfekt flykt från vardagens stress, en chans att återkoppla med såväl naturen som ditt inre.

Tips för en meditation framför en öppen eld i skogen

Nedanför följer tips för hur en meditation framför en öppen eld i skogen skulle kunna gå till – inspireras:

  • Betrakta elden genom att följa lågornas rörelser och sken.
  • Känn hur värmen från elden sprider sig från huden in i kroppen.
  • Ta djupa andetag och fylls av doften av rök och skog.
  • Lyssna på ljuden runt omkring – hörs eldens sprakande och vindens sus?
  • Blunda och prova om intrycken förändras.
  • Känn på underlaget där du sitter med fingertopparna.
  • Drick en varm kopp kaffe eller te för att få med smaksinnet i meditationen.

Meditera i skogen året runt – men tänk på klädseln

meditera vid öppen eld i skogen skogsmeditation
Bild: Photoboyko via iStockphoto.com

Att elda och meditera i skogen kan du göra året runt. Åtminstone så länge det inte pågår ett eldningsförbud. Tänk på att inte göra upp en för stor eld. Allemansrätten i Sverige tillåter eldning, däremot måste elden vara i ett mindre format utan tillstånd. För en ännu härligare meditation bör du klä dig efter väder. Det kan nämligen vara svårt att fokusera på meditationsövningen om du känner dig för blöt, kall eller varm. Planera helt enkelt inför skogsvistelsen så kan du fokusera på din härliga och värmande meditation framför lågorna. Att meditera vid en öppen eld i skogen är en inbjudan till självreflektion och samhörighet med naturen. Tackar du ja till denna välgörande upplevelse?