LäraLevaResa

Vad innebär allemansrätten i Sverige?

Allemansrätten är en viktig del av Sveriges syn på och arbete kring natur- och friluftsliv. Kort och gott innebär denna rätt att du får vistas fritt i naturen, och då även på marker som någon annan äger. Men med rättigheter följer förstås ett stort ansvar. Du får inte bete dig hur som helst i skog och mark. Häng med här så ska du få veta mer om vilka rättigheter och skyldigheter du har!

vad innebär allemansrätten i sverige?
Bild: PinkBadger via iStockphoto.com

Det är inte bara Sverige som har en allemansrätt utan detta är ett utbrett fenomen i de nordiska länderna. Däremot sträcker sig den svenska allemansrätten långt i och med att man får ströva nästan fritt i privatägd skog och mark. I Sverige ägs cirka 80 procent av all mark av antingen privatpersoner eller företag, utan rättigheter till naturvistelser hade det därför inte funnits så mycket till friluftsliv i landet. Sveriges allemansrätt kan därmed betraktas som ett mycket viktigt inslag i samhället. Är detta en lag, då? Rent tekniskt är den faktiskt inte det. Indirekt finns däremot svenska lagar som ger allemansrätten stöd.

”Inte störa, inte förstöra” – allemansrättens princip

”Inte störa, inte förstöra” sammanfattar skyldigheterna inom ramarna för allemansrätten i Sverige. Du får gå över en stor del av markerna, plocka bär och svamp samt tälta och bada i någon annans skog. Men du får inte skräpa ner, riva ner eller på andra sätt lämna större avtryck i naturen. Du kan få plocka kottar men inte nödvändigtvis granskott. Du kan få cykla förbi på en mindre privatägd väg men inte gå genom en trädgård. Om du känner dig osäker på vad du får göra på en tomt kan du alltid kontakta markägaren först. Genom att utgå från ”Inte störa, inte förstöra” får du dock en bra bild av vilka regler du bör förhålla dig till när du bedriver ditt natur- och friluftsliv i Sverige.

Fantastisk möjlighet att uppleva Sveriges natur

åka båt på sjöar i sverige allemansrätten
Bild: wmaster890 via iStockphoto.com

Tack vare allemansrätten kan du uppleva Sveriges natur i hela landet. Du kan uppleva kusten, skogen och landsbygden. Ja, även staden och dess gröna områden. Det här är en fantastisk möjlighet att krydda tillvaron med nya vyer och aktiviteter. Har du provat att ströva i skogen runt hörnet eller att grilla på stranden i närheten? Sådana här saker möjliggör vår allemansrätt. Om du skulle känna för att bege dig på en minisemester i vildmarken kan du alltid tälta vid en sjö över natten. Allemansrätten tillåter nämligen att man tältar på en plats under ett par nätter. Vill du tälta längre än så? Då behöver du kontakta markägaren. Samma sak gäller om du tänker att du ska tälta i ett större sällskap.

campa i sveriges natur allemansrätten
Bild: Mikhail Blavatskiy via iStockphoto.com

Djur är en viktig del av naturupplevelsen. Beroende på i vilken miljö du befinner dig kan du bevittna olika sorters djurliv i Sverige. Allemansrätten ställer krav på att vi människor värnar djuren. Du kan exempelvis inte fiska var som helst. Inte heller kan du låta hunden springa fritt i områden där fåglar häckar under en viss period på året. Skräpa ner och tända eld får du inte heller göra hur som helst. Kan du gå genom ett rapsfält för att få en perfekt Instagrambild? Nej, inte det heller. Utgå från principen ”Inte störa, inte förstöra” när du beger dig ut i Sveriges natur. Utnyttja möjligheten att gå längs vandringsleder och i naturreservat, men se till att läsa på inför din friluftsupplevelse.

Saker du får göra med allemansrätten

Vad får du göra med allemansrätten?

  • , cykla och rida nästan överallt i naturen inklusive på privata vägar – dock inte för nära hus och tomter där folk bor. Tänk på att stänga eventuella grindar efter dig.
  • Tälta i ett litet sällskap under en eller två nätter. Kontakta markägaren om du planerar för en längre vistelse än så eller om ett större sällskap ska tälta tillsammans.
  • Bada, åka båt, paddla kanot eller kajak samt gå iland även på en annans sjötomt. Däremot får du inte göra detta på en privatägd hustomt där någon faktiskt bor.
  • Fiska med metspö eller kastspö vid kusten och i vissa av Sveriges största sjöar. Se dock till att ha koll på lokala fiskeregler.
  • Plocka blommor, bär, svamp och annat gott i naturens skafferi. Du får dock inte plocka helt fritt. Plocka inte från någons odling, vilket kan innebära att du inte får bryta av gran- eller tallskott som du vill.
  • Göra upp en mindre eld – men du måste vara försiktig och följa eventuella eldningsförbud. Du kan inte elda direkt på berghällar eftersom dessa kan gå sönder. Använd allra helst färdiga grillplatser som finns lite varstans i Sveriges natur.

Saker du inte får göra med allemansrätten

Vad får du inte göra med allemansrätten?

  • Gå, cykla och rida fritt över odlingsmarker, genom trädgårdar och liknande privata tomter där du kan störa de som bor där eller rentav förstöra för bönder.
  • Köra bil, motorcykel, moped eller andra fordon i naturen. Det här gäller även för stigar, motionsspår och liknande.
  • Elda i förbjudna områden, på vissa underlag eller när det råder eldningsförbud. Du får också bara göra upp en liten eld. Tänk på att inte heller göra upp eld när det blåser kraftig eller är torrt ute.
  • Skada träd och buskar. Ska du plocka blommor och bär? Se till att göra det försiktigt.
  • Plocka blommor, bär eller annat från någon annans odling, och det här gäller för såväl trädgård som odlingsmark. Kom ihåg: Inte förstöra.
  • Skräpa ner i något som helst avseende. Både djur och miljö kan ta skada av nerskräpning. Städa alltså upp efter dig.
  • Jaga, skada eller störa djur på andra sätt. Du får inte heller plocka fågelägg eller röra djurbon. För jakt behöver du tillåtelse.
  • Fiska utan tillstånd där tillstånd behövs. Kolla upp de lokala fiskereglerna och håll dig till dem.
  • Släppa hunden lös under vissa perioder på året när fåglar och djur lägger ägg och får ungar. Perioden brukar vara mellan 1 mars och 20 augusti. Men kolla vad som gäller i år!

Med rättigheter följer skyldigheter – vi hjälps åt!

göra upp liten eld vid sjö allemansrätten
Bild: Sanna Hermansson via iStockphoto.com

Vandra, tälta, plocka, bada och fiska i Sveriges natur. Gör det dock utifrån allemansrättens regler. För ännu mer inspiration kring dessa fantastiska möjligheter kan du läsa vidare på officiella sidor som Naturvårdsverket, Föreningen och tidningen Skogen, Friluftsfrämjandet samt Svenska turistföreningen. Låt oss hjälpas åt att ta hand om vår vackra natur så att vi som bonus har många, många år av tillgängliga naturupplevelser framför oss.