10 fantastiska fakta om rönnar
Visste du om dessa 10 fantastiska fakta om rönnar?
Nödföda, delikatess och folkmedicin, rönnbären har haft många funktioner genom åren. Med tanke på att rönnträd är ett av de vanligaste lövträden i Sverige är det inte så märkligt att det fått bli en representant för både natur och kultur.
Rönnträd växer från norr till söder i Sverige
Rönnar hör till de mest spridda lövträden i Sverige. Det innebär att de växer från Skåne i söder till trädgränsen i norr. Träden växer dessutom i de flesta marker och ljus, du hittar dem såväl i trädgårdar som i skogar. Visste du att rönnträd har vuxit i Sverige sedan 12 000 år tillbaka? De började sprida sig i landet i takt med att inlandsisen smälte.
Rönnar blir inte SÅ höga eller gamla
Eftersom djuren betar av rönnarna blir träden i fråga oftast inte så höga eller gamla. Någonstans mellan 3 till 15 meter brukar vara en rimlig höjd för en rönn, som givetvis även kan vara lägre med tanke på att många av träden växer som buskar. Hur gamla kan rönnar i Sverige bli, då? Upp till 100 år. De blir dock sällan äldre än 50 till 60 år, menar Wikipedia som hänvisar till Carl von Linné. Ta siffrorna med en nypa salt då spannet är brett och skiftar beroende på i vilken miljö rönnträden växer.
Rönnbär blev delikatess först på senare år
Fram till sockrets intåg i Sverige på 1800-talet åt man ganska sällan rönnbär, berättar Institutet för språk och folkminnen på webbplatsen Matkult.se. Bäret ansågs nämligen vara för beskt. Men sockret ändrade förutsättningarna och plötsligt kunde man göra gelé eller sylt på bäret. Åt man inte rönnbär över huvud taget? Jo då, men som så kallad nödföda. Då kunde man blanda ner bären i brödet eller liknande. För ett naturligt sötare rönnbär brukar man säga att man ska vänta med skörd tills de blivit frostnupna. Småfåglarna älskar dock dessa bär!
Man kan odla rönnar i trädgården
Det går alldeles utmärkt att odla rönn i trädgården. Sorterna du odlar kan ha olika färger än de du vanligen påträffar i naturen och de kan även variera i storlek. Det finns allt från buskar med vita bär till träd med rosa bär. Rönnar är dekorativa träd eftersom de skiftar med årstiderna och alltid tycks bjuda på vackra färger vare sig det gäller en glänsande bark eller sprakande löv.
Rönnbäret har använts i svensk folkmedicin
Under lång, lång tid i Sverige ansågs rönnbären alltså vara näst intill oätliga. I folkmedicinen användes de dock flitigt och de var antagligen inte helt verkningslösa. Bären användes bland annat i försök att bota njursten och lindra reumatism. Det berättas även om en gammal tradition att lägga rönnbär i fickan på någon för att få personen att bli kär i en.
Rönnbär innehåller rikligt med C-vitamin
Att rönnbär inte var en helt bortkastad medicinsk kur har att göra med att de innehåller rikliga mängder C-vitamin och antioxidanter. Med andra ord är detta ett nyttigt bär.
Rönnarna blommar i maj eller juni
Har du tänkt på att rönnar även blommar? Någon gång i maj eller juni får de vilda sorterna vita blommor som hänger i klasar. Det brukar dofta tungt och kvalmigt från dem. Rönnbären kommer på hösten och kan sitta kvar in på vintern. Intressant nog är rönnbären egentligen inte bär utan små äppelfrukter som även de växer i klasar.
Rönnar kan växa i andra träds grenklykor
Förr i tiden hade man ett särskilt namn på rönnträd som växte i grenklykorna på större träd. De kallades flogrönnar och sågs som magiska fenomen. Dessa rönnar har kanske inga magiska krafter, däremot förekommer de mycket riktigt i naturen.
Bladen på rönnar är parbladiga
Rönnar har djupa rötter och därför klarar de väder och vind bra. De har även mörkgröna, lätt taggiga och parbladiga blad. På hösten ändrar bladen färg till först röd och sedan till orange och brun inpå senhösten och vintern. Du har säkert sett dessa färgskiftningar i naturen. Hur ser barken ut? Den är slät och grå. Rönnen får vinterknoppar. De är ludna, håret skyddar mot kyla, spetsiga och en aning sneda.
”Surt, sa räven om rönnbären” stämmer
Ordstävet ”Surt, sa räven om rönnbären” är egentligen en försvenskad version av Aisopos antika grekiska fabel Räven och vindruvorna. I den ursprungliga fabeln ville räven inte erkänna hur gärna den ville ha de söta druvorna och sa därför att de var sura. Sura, eller beska, rönnbär stämmer ju och därmed tappar det svenska ordspråket sin poäng. Varför skulle räven från början vilja ha något som den tycker smakar illa?
Källor:
Skogsstyrelsen.se
Sv.wikipedia.org
Matkult.se
Svenska.se
Svd.se