LevaSkapa

Så enkelt gör du en god rönnbärsgelé

Dags att safta och sylta med rönnbär? Då kommer säkert detta enkla recept på en god rönnbärsgelé väl till pass. Hoppas det smakar!

recept rönnbärsgelé
Bild: Liudmila Chernetska via iStockphoto.com

Börja med att plocka, rensa och frysa in rönnbär. På så sätt blir det enklare för dig att safta och sylta med bären. När du fryser bären får de även en mildare smak. Visste du att rönnbär egentligen inte är bär utan en form av äppelfrukt, förresten? Du kan inspireras av fler rönnbärsfakta via länken. Men nu till receptet:

Instruktioner för att göra en god rönnbärsgelé

Nedanför följer ett enkelt recept på rönnbärsgelé:

  1. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull.
  2. Tillsätt cirka 2 l rönnbär (går bra med frysta och motsvarar då cirka 1 kg) och 1 skalat, urkärnat samt tärnat äpple. Låt bär- och äppelblandningen sjuda under lock i 20 till 25 minuter.
  3. Medan bären kokar ska du krossa dem mot kastrullens kant.
  4. Tillsätt 1 tsk citronsyra.
  5. Sila saften genom exempelvis en silduk och genom att låta den självrinna ner i en bunke i cirka 1 till 2 timmar.
  6. Häll tillbaka saften till kastrullen, låt den sjuda i cirka 5 minuter och rör ner lite av cirka 9 dl strösocker per liter avrunnen saft i taget under sjudandet. Sockret ska successivt smälta i rönnbärssaften.
  7. Låt blandningen sjuda vidare utan lock och tills den får en geléliknande konsistens. Observera att du inte ska röra i blandningen under tiden. Låt den helt enkelt vara tills den blir till gelé.  
  8. Gör gelétestet genom att lägga 1 tsk rönnbärsgelé på ett fat och att dra en sked genom den. Om gelén behåller sin fasta form och inte rinner samman är den klar. Annars får du sjuda den en stund till.
  9. Häll upp rönnbärsgelén på varma och rena glasburkar när den är klar.
  10. Servera till potatis, sås och något annat gott.

Det här var ett recept på en god rönnbärsgelé. För fler rönnbärsrecept kan du ta en närmare titt på hur du kan göra rönnbärssaft eller rönnbärssylt.