LevaSkapa

Så enkelt gör du en god julknäck

Sugen på en riktigt god julknäck? För många är knäck ett obligatoriskt inslag på julbordet. Ta del av detta enkla recept för att göra den ljuvligt sega och nötiga kolan.

så enkelt gör du en god julknäck recept
Bild: Angela Kotsell via iStockphoto.com

Den knäckiga kolan är en klassiker på det svenska julbordet. På senare år har det blivit populärt att variera knäcken genom att smaksätta den med lakritspulver, pulverkaffe eller flingsalt. Vare sig du vill göra en klassisk knäck eller en modern kolavariant kan du utgå från detta grundrecept. Tillför sedan alternativa smaker.

Instruktioner för att göra en god julknäck

Nedanför följer ett enkelt recept på knäck:

 1. Placera cirka 50 knäckformar på en bricka eller plåt.
 2. Blanda 2 dl strösocker, 2 dl vispgrädde och 2 dl ljus sirap i en tjockbottnad kastrull.
 3. Kocka upp blandningen till en cirka 125 grader varm knäcksmet, alternativt koka smeten så hård eller lös som du önskar.
 4. Gör kulprovet för att testa hur fast smeten är. Läs mer om hur du kan göra ett kulprov längre ner i denna receptartikel. Du kan även skippa kulprovet och i stället använda en digital kökstermometer för att mäta upp exakt temperatur på knäcken.
 5. Ta bort kastrullen från värmen.
 6. Rör ner 1 dl (fin)hackad mandel i smeten för en klassisk julknäck. Du kan även röra ner annan smaksättning eller strunta i att smaksätta knäcken. Det är din knäck, så du väljer.
 7. Häll knäcksmeten i en så kallad knäcktratt för att smidigt kunna portionera ut den i knäckformarna. Om du inte har ett sådant köksredskap kan du använda en tesked för att portionera ut smeten i formarna.
 8. Låt knäcken stelna.

Instruktioner för att göra kulprovet vid julknäck

Nedanför följer instruktioner för att göra kulprovet när du lagar julknäck:

 1. Droppa lite av knäcksmeten i kallt vatten.
 2. Forma därefter smeten till en kula.
 3. Känn på kulan – är den fast? Då är knäcken klar.

Enkla tips för att göra mjölkfri och vegansk knäck

klassisk knäck recept julgodis
Bild: Angela Kotsell via iStockphoto.com

Knäckreceptet här ovanför är ett exempel på en traditionell knäck med typiska mjölkprodukter. Men du kan enkelt byta ut vispgrädden mot växtbaserad grädde och på så sätt få en såväl mjölkfri som vegansk knäck. Undertecknaren till denna artikel har själv gjort detta vid upprepade tillfällen. Tänk på att olika växtbaserade produkter kan reagera olika och att du därför kan behöva testa dig fram. Ta hjälp av kulprovet under tillagningen! Genom att prova dig fram bland olika substitut och smaksättare kan du skräddarsy din julknäck.

Lycka till med julbaket!