LevaSkapa

Så skriver du roliga nissebrev inför nissens bus

Ska du skriva nissebrev inför årets nissedörr och nissebus? Då har du kommit rätt. Här får du nämligen inspiration till att skriva stämningsfulla brev som är anpassade efter mottagaren.

låt nisse presentera sig i ett nissebrev inspiration
Bild: Helin Loik-Tomson via iStockphoto.com

Nissebrev har blivit en fantasifull, om än modern, tradition som skapar julmagi runt om i hemmen i Sverige. Det här gäller i synnerhet för de yngsta i familjen. Denna tradition förknippas med nissedörrar och nissebus och erbjuder ett lekfullt sätt att väcka glädje och förväntan under adventstiden. I breven berättar en påhittad nisse om sitt liv och sina upptåg – och inspirerar de unga till att ta del av nisselivet genom egna upplevelser.

Låt nissen berätta att hen flyttat in i ett nissebrev

Det första nissebrevet är i regel ett kreativt brev där nissen berättar för barnen att hen har flyttat in. Det är ofta skrivet med krånglig stil och fint dekorerat. Brevet kan till exempel komma från en nisse som flyttat in bakom den lilla nissedörren som du placerat vid foten av en bokhylla eller mot en vägg i en hörna av vardagsrummet. Brevet innehåller berättelser om nissens liv, vad hen tycker om att göra och ger kanske en liten vink om ett bus eller en överraskning som barnen kan förvänta sig under de kommande dagarna.

Skriv nissebrev – här har du ett gäng skrivtips

tips för att skriva nissebrev inför nissebus
Bild: Bohdan Bevz via iStockphoto.com

Inspireras av följande tips inför dina nissebrev:

  • Skriv med en busig men snäll ton. Tänk på att det är meningen att sprida glädje och skratt. Använd ett enkelt och lekfullt språk som passar både barn och vuxna.
  • Anpassa brevets ton efter mottagaren. Om det är till ett barn kan det vara bra att ha med referenser till något som barnet tycker om, som en favoritleksak eller -aktivitet. Är mottagaren tonåring eller vuxen? Gör brevet humoristiskt genom att ha med skämt och anekdoter.
  • Bygg upp en känsla av spänning och förväntan. Vad är det för mystiska saker nissen har för sig? Lämna ledtrådar här och där.
  • Ha med julreferenser i nissebrevet. Kan du kanske skriva om livet i Nordpolen, vad som händer i tomteverkstaden eller om renen Rudolfs senaste äventyr? Ös på med juliga saker!
  • Gör breven personliga genom att skriva så att nissen verkar känna mottagaren. Kanske kan nissen ha koll på mottagarens dag och skriva uppmuntrande om denna?
  • Inkludera lekfulla gåtor och rebusar så att mottagaren får något att klura på. Gåtorna och rebusarna kan vara ledtrådar till nissebusen.
  • Skriv brevet för hand och med en lekfull stil. Prova att skriva med vänsterhanden om du är högerhänt och vice versa. Använd färgkritor eller färgpennor alternativt klipp bokstäver ur tidningar som du limmar till kreativa meddelanden.  

Anpassa nissebusen efter förutsättningarna hemma

Nissebreven och de efterföljande nissebusen bör anpassas efter förutsättningarna i hemmet och familjen. Tanken är att skapa glädje och gemenskap snarare än att lägga fokus på prylar eller storslagna arrangemang. Nissebusen kan vara enkla och charmiga, som att nissen ”råkar” strö ut glitter på köksbordet, flyttar på saker under natten eller lämnar små överraskningar som kan användas för julpyssel. Det viktigaste med ett nissebrev är att det bidrar till en känsla av spänning och magi utan att skapa stress eller press för föräldrarna.

Skapa julmagi med hjälp av nissens busiga brev

bygg ett vintrigt miniatyrlandskap kring din nissedörr inspiration
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Genom att introducera nissebrev och nissebus som en del av julfirandet kan du väcka hänförelse hos de små. Det är ett sätt att lägga fokus på den enkla glädjen i att uppleva och umgås, i stället för fokus på den kommersiella aspekten av julen. Dessa små traditioner bidrar till att skapa en känsla av förtrollning som barnen kommer att minnas och värdesätta länge. Anpassa, som nämnts här ovanför, aktiviteterna utifrån ork och tid så att du och barnen kan dela julens magi utan att den blir överväldigande för någon av er.