LevaSkapa

Så inreder du i vitt – 10 enkla inredningstips

Vill du inreda i vitt? Inspireras av dessa 10 enkla inredningstips!

tips vit inredning vardagsrum
Bild: Artjafara via iStockphoto.com

Färgen vit har en stor potential i inredningen. Kanske är det just därför som den används så flitigt i Sveriges hem. Med hjälp av följande tips kan du skapa vita rum som är så vackra att man blir alldeles hänförd – läs:

1. Mixa nyanser av vitt

Genom att mixa olika nyanser av vitt kan du skapa liv och djup. Det finns vitt som går mer åt grått och vitt som går mer åt gult. Om du har helt vita väggar kan du med fördel välja att måla golv- och taklisterna i en vit färg som drar åt det gula hållet. Tänk med andra ord på att det finns många varianter av vitt och att du kan leka dig fram med de olika nyanserna för att skapa ett intressant rum.

2. Använd olika material

inred i vitt kök
Bild: Prostock-Studio via iStockphoto.com

När du använder olika material skapar du en intressant helhet i den vita inredningen. Du kan exempelvis mixa olika textilier såsom bomull och linne för att inredningen ska bli varierad trots allt det vita. Du kan även lägga till virkade detaljer för att mjuka upp den vita inredningen. En mix av tyg, trä, lera och andra material bidrar också till ett inbjudande rum. Att inreda helt i vitt måste inte innebära ett kliniskt rum. Tvärtom!

3. Lek med olika mönster

Mönstrade tapeter och mönstrade textilier är ytterligare exempel enkla saker som kan skapa variation i ett vitt rum. Lek med olika mönster när du inreder i vitt.

4. Fixa rätt sorts belysning

Belysningen är viktig för rummets känsla. Utnyttja ljusets fantastiska möjligheter genom att placera ut lampor från golv till tak. Även ett helt vitt rum kan få ett mjukt sken när det är upplyst på rätt sätt.

5. Inred med gröna växter

inred i vitt badrum tips
Bild: Liudmila Chernetska via iStockphoto.com

En sak är säker: med gröna växter blir ett rum aldrig tråkigt. Du kan ha en hur vit och minimalistisk inredning som helst, med krukväxter här och där får rummet ändå själ.

6. Blanda olika tidsepoker

Något händer när du blandar olika tidsepoker på möblerna och resten av inredningen. Ja, rummet får karaktär. Tänk på att du kan fynda mycket fint på loppis och att du kan måla loppisfynden i vitt, om det skulle vara så.

7. Skippa tunga gardiner…

… för att släppa in ännu mer ljus i det vita rummet. Det vita bidrar i sig till en känsla av ljus och rymd, en känsla som du kan förstärka genom att välja bort tunga textilier vid fönstren.

8. Reflektera ljus med speglar

Placera speglar strategiskt för att reflektera ljus och skapa en illusion av ett större rum.

9. Ge detaljerna omsorg

vit stil inredning detaljer
Bild: puhimec via iStockphoto.com

I inredning är detaljerna viktiga, så ge dessa omsorg. Gör små montage av föremål för att skapa vackra blickfång i rummet, må det vara med blomvaser, ljusstakar och/eller tavlor. Du kan välja att ha detaljerna i vitt – jajamensan, det också (!) – men när det kommer till de små detaljerna kan du alltså välja att ta in en och annan färgklick.  

10. Experimentera med färg

Ja, för när du inreder i vitt kan du ju samtidigt experimentera med färg. Det vita passar ihop med nästan allt. Du kan välja skarpa färger såsom röd, gul eller blå, alternativt hålla dig till de närliggande färgerna beige eller grå. Du kan till och med skapa ett kontrasterande blickfång i regnbågens färger, som kommer sticka ut fint i allt det vita.

Inred i vitt – en sammanfattning

inred ett vitt sovrum inspiration
Bild: KatarzynaBialasiewicz via iStockphoto.com

Vit inredning kan vara hänförande vacker, men det gäller att ha en plan för att det inte ska bli alltför platt. Tänk på att…

  • Mixa olika vita nyanser för mer djup. Vit kan dra åt beige eller grå.
  • Använda olika material och mönster för livfullhet.
  • Blanda olika stilar – det vita gör detta möjligt utan att rummet blir rörigt.
  • Skapa vackra ljuskällor och blickfång i rummet genom att tänka på detaljerna.
  • Experimentera med färgklickar när du känner att det behövs något mer.

Det här var inredningstips för att skapa vackra vita rum – inspireras av dem inför ditt nästa inredningsprojekt.