10 fantastiska fakta om Parthenon i Aten
Visste du om dessa 10 fantastiska fakta om Parthenon i Aten?
Parthenon är en av de vackraste byggnaderna från antiken. Det tronar uppe på Akropolis i Aten, Grekland. När, hur och varför byggdes det, och hur kommer det sig att dess skulpturer finns på British museum i London, England? Det, och andra hänförande fakta, kan du läsa mer om i denna artikel om en av våra absoluta favoritbyggnader. Häng med!
Parthenon byggdes på 400-talet f.Kr.
Parthenon byggdes på 400-talet f.Kr., närmare bestämt mellan åren 447 och 432 f.Kr. Det byggdes bland annat för att fira den slutliga atenska segern över perserna i perserkrigen (499-449 f.Kr.) och för att befästa stadsstaten Atens status som stormakt i en ny gyllene era.
Byggnaden är tillägnad gudinnan Atena
Byggnaden ser ut som ett tempel men det bedrevs sannolikt ingen kult i den. Däremot är Parthenon tillägnat gudinnan Atena, som var stadsstaten Atens beskyddarinna. Inuti templet fanns en cirka 12 meter hög staty av just Atena, den så kallade Athena Parthenos av skulptören Fidias och som var gjord i elfenben och guld. Statyn finns inte kvar där i dag (rent fysiskt finns den inte kvar över huvud taget).
Få av Parthenons skulpturer finns på platsen
Faktum är att få av Parthenons skulpturer finns på den ursprungliga platsen. Runt hela byggnaden löpte exempelvis en fris, Parthenonfrisen. Delarna av denna fris, liksom en massa andra av Parthenon-skulpturerna, fördes till England i slutet på 1700-talet och har sedan 1800-talet ställts ut på British museum i London. Där kallas de Elgin marbles efter lorden som tog med sig skulpturerna till England. Det var Fidias som skapade även flera av dessa skulpturer.
Parthenon har haft flera funktioner
I antikens Aten var Parthenon ett monumentalbygge. Vid en närmare titt på skulpturernas symbolik skildrar dessa friktionen mellan Grekland och Perserriket, och där perserna i bildspråket jämställs med exempelvis barbariska kentaurer. Parthenon skildrar också Panathenaia, som var en stor atensk festival till Atenas ära.
Panathenaia benämns de pantenska spelen på svenska. Efter detta har Parthenon haft många roller, som redan nämnts. Byggnaden har bland annat tjänat som kyrka, moské och krutlager. Numera är det en stor turistattraktion i Aten och tvivelsutan den grekiska huvudstadens främsta sevärdhet.
Parthenon är byggt i den doriska stilen
Stilen på Parthenon heter dorisk. Att tempelbyggnaden är dorisk ser du bland annat på de räfflade kolonnerna med en stilren, nästan minimalistisk topp. Det finns även jonisk och korintisk stil på kolonner. Dessa har sirligare utföranden, det vill säga mer ornamentik.
Aten vill ha tillbaka the Elgin marbles
Att Aten och Grekland numera vill ha tillbaka the Elgin marbles har gett upphov till ett av museivärldens största kulturbråk. Vem tillhör historien och dess artefakter? Du kan läsa mer om detta på British museums respektive på Akropolismuseets officiella webbplatser.
Parthenon var ursprungligen inte vitt
Den marmorvita antiken är lite av en myt, i synnerhet den marmorvita syn som förknippas med antikens Grekland. Detta är Parthenon på Akropolis ett lysande exempel på eftersom det egentligen var rikligt bemålat i starka färger när det var nytt.
Med tiden har färgen nötts bort och nu är det i sin vita marmorprakt vi beskådar tempelbyggnaden. Hur vet man att Parthenon var bemålat? Forskare har tagit färgprover på det och arbetar flitigt med att försöka rekonstruera de ursprungliga färgerna.
Ett äldre tempel stod på platsen
Att det vid tiden före perserkrigen stod ett annat tempel på Akropolis är ännu ett exempel på varför det var så viktigt för atenarna att bygga Parthenon. Det var ett sätt att återerövra det som gott om intet under kriget. Observera att det äldre Parthenon var under konstruktion och aldrig hann bli helt klart.
Byggnaden har jungfruliga kopplingar
Atena var en jungfrugudinna och för att hylla gudinnan skapades Parthenon med jungfruligheten i åtanke. Namnet Parthenon har jungfrukopplingar och det har sagts att det fanns ett särskilt rum för parthenoi (jungfrur) inne i byggnaden. Den atenska kulten och de panatenska spelen kretsade delvis kring den jungfruliga Atena.
Parthenon är en välbesökt sevärdhet
I dag är Parthenon en välbesökt sevärdhet i Aten, Grekland. För närvarande är man inte tillåten att gå in i byggnaden, då den inte är i ett tillräckligt gott skick för det. Parthenon genomgår dock restaureringar med jämna mellanrum.
Det finns också ett populärt Akropolismuseum i vilket man kan lära sig mer om platsens historia och titta på artefakter från området.
Hoppas du får chans att uppleva Parthenon i Aten någon gång! Om inte finns det massor av fakta om och bilder på det som du kan ta del av hemma. Akropolis är minst sagt en fantasieggande plats.
Källor:
BBC.com
Britannica.com
Britishmuseum.org
History.com
Mymodernmet.com
Theacropolismuseum.gr
Worldhistory.org