LevaSkapa

Låt barnet skapa en personlig julgranskula inför pyntet

Hur kan du och ditt barn skapa fina julminnen tillsammans? Du kan bland annat uppmuntra barnet till att göra en ny personlig julgranskula varje år. Det personliga julgranspyntet kan följa barnet genom livet – och även ges bort som hjärtevärmande julklappar.

Julen är en tid fylld med traditioner och familjeminnen. Ett underbart sätt att skapa nya minnen varje år är att låta barnet pyssla en personlig julgranskula. Denna tradition blir inte bara en rolig aktivitet utan hjälper även småttingen att samla på minnen. Bokstavligen, alltså. Tänk dig att ge det med tiden vuxna barnet en låda fylld med personliga julgranskulor inför den första flytten… Fantastiskt!

Handavtryck med snögubbar på en personlig julgranskula

Skapa ett vintrigt snögubbelandskap på en julgranskula genom att göra ett handavtryck på den. Mycket mer personlig än så blir knappast en julgranskula. Ta en kula du hittat på loppis och lite vit akrylfärg. Måla barnets hand med färgen och tryck försiktigt handen mot kulan. Förvandla handavtrycket till en vintrig scen med snögubbar – en snögubbe för varje finger – när den vita färgen torkat.

låt barnet skapa en personlig julgranskula med sitt handavtryck snögubbar
Bild: ChristinLola via iStockphoto.com

Låt barnet rita och måla detaljer som hattar, ögon, morotsnäsor och annat som utmärker en snögubbe. Glöm inte den fina detaljen att skriva namn och årtal på kulan för att göra det lättare att minnas när den skapades. Om barnet är tillräckligt gammalt kan hen skriva namnet och årtalet själv. Annars är detta pyssel för en personlig julgranskula med handavtryck en ypperlig aktivitet även för de yngsta barnen – men med din hjälp.

Bra pysselmaterial för att skapa personligt julgranspynt

Så kreativa och pyssliga som barn är kan de enkelt skapa personligt julgranspynt i nästan oändligt många varianter. För att komma i gång behövs pysselmaterial i form av julgranskulor, flörtkulor, målarfärger, glitter, paljetter, piprensare, garner, kartong och så vidare. Gamla tidningar och stuvbitar gör sig också bra som pysselmaterial inför julpyssel av det här slaget. Samma sak med återbruksmaterial. Använd toarullar, glasspinnar och glasburkar för att skapa personliga julgranskulor med det där lilla extra.

återbruk glasspinnar snöflinga julgranspynt pyssel
Bild: Anna Chaplygina via iStockphoto.com

Givetvis behöver du även lim, sax och penna, allt sådant där som räknas som grundläggande pysselmaterial men som kan variera beroende på vad som ska kreeras. Egentligen behövs inte så mycket material för att barnet ska kunna göra en personlig julgranskula eller julgranspynt. Exempelvis kan toarullar förvandlas till små snöflingor, glasspinnar bli ramar för julteckningar samt kartong göras till pepparkaksfigurer. Gamla tygbitar kan bli små säckar eller figurer. Duka fram några olika material och se vad barnet skapar av dem.

Personliga julgranskulor som julklappar till äldre släktingar

Det personliga julgranspyntet kan också bli meningsfulla julklappar till de äldre släktingarna, presenter som barnet dessutom känner sig stolt över. Dessa unika julklappar har nämligen en alldeles särskild charm och värme med tanke på att varje julgranskula reflekterar barnets personlighet, kreativitet och utveckling.

pyssel personlig julgranskula barn målar på loppisfynd
Bild: AHPhotoswpg via iStockphoto.com

Genom att motta sådana gåvor varje år får släktingarna möjlighet att följa barnets kreativa utveckling över tid. Det är en underbar tradition som stärker familjebanden och där varje pynt blir såväl ett kärleksfullt minne som en påminnelse om den barndom alla varit med och delat.

Som en bonus fås även en unik julgran som glittrar av barnets fantasi och hjärta.