LevaSkapa

Bygg ett vintrigt miniatyrlandskap kring din nissedörr

Ta ett kliv in i en kreativ bubbla genom att bygga ett vintrigt miniatyrlandskap kring din nissedörr. Här har du massor av inspiration för att hålla i gång skaparglöden under hela julen. Och vintern. Och faktiskt resten av året. Häng med!  

bygg ett vintrigt miniatyrlandskap kring din nissedörr inspiration
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Att pyssla med miniatyrer är en inspirerande och avkopplande hobby. Under julen kan det dessutom ge en stämningsfull paus från alla måsten, en paus där du försvinner in i en mysig fantasivärld. Med den nya traditionen kring nissedörr och nissebus har det blivit ännu enklare att bygga vintriga miniatyrlandskap. Numera säljs nissetillbehör nämligen i de flesta lågprisbutiker – liksom i inrednings-, pyssel- och prylbutiker. Second hand öppnar för ännu fler möjligheter genom att du i dessa affärer kan hitta unika material att återanvända eller omvandla till något nytt och personligt. Bygg ett vintrigt miniatyrlandskap kring din nissedörr – eller skippa dörren och skapa något helt eget i mindre skala.

Skapa en magisk vinterberättelse i miniatyrformat

skapa miniatyrhus i stället för nissedörr pyssel
Bild: makasana via iStockphoto.com

När du skapar miniatyrscener väver du en magisk vinterberättelse där varje litet föremål stärker känslan. Det är ganska pilligt att få bitarna på plats så detta pyssel kräver koncentration. Man skulle rentav kunna kalla detta miniatyrpyssel för en meditativ aktivitet just för att pilligheten kräver närvaro. Ju mindre föremål desto mer fokus! Men det är också oerhört belönande att se hur vintervärlden väcks till liv av skaparglöden. Kanske arrangerar du en nissedörr med tillbehör vid foten av en minijulgran eller kanske placerar du miniatyrpaket på konstsnö i en hyacintvas? Möjligheterna är oändliga, vilket du snart kommer märka när du försvinner in i din kreativa bubbla av miniatyrskapande.

Bygg en grund för ditt vintriga miniatyrlandskap

nissetillbehör till nisses dörr miniatyrer vintermiljö
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd
Ser du den gnistrande stjärnhimlen i bakgrunden? Den är gjord av stjärnklistermärken som klistrats på ett ljusblått papper.

Just det här med att skapa en grund för ditt vintriga miniatyrlandskap kan vara ett lika roligt projekt som att faktiskt inreda världen med miniatyrer. Börja med att välja ett format för landskapet. Vill du inreda en kartong, trälåda, blomvas, kruka eller ett miniväxthus? Om du använder en låda kan du klä insidan med papper alternativt måla den med färger. Föreställ dig en frostig vinterdag eller stjärnklar vinternatt och återskapa denna bild i miniatyrformatet. Visste du att du kan använda stjärnformade klistermärken till en stjärnhimmel i ditt miniatyrlandskap? Det kan du se exempel på i bilderna i denna artikel. Här har stjärnklistermärken med glasstenar använts för extra mycket gnister.

Förstärk intrycket med konstsnö och miniatyrgranar

använd miniatyrgranar och konstsnö till nissevärld i miniatyr
Bild: Julia Klueva via iStockphoto.com

Resten av vinterlandskapet, då? Vad krävs för det? Egentligen är det bara din fantasi som sätter gränserna och då kan det hela bli ganska gränslöst. Men du ska få tips med dig längs vägen. I butikerna som säljer nissedörrar och nissetillbehör brukar du kunna köpa konstsnö och miniatyrgranar. Tillsammans med en stjärnbakgrund bildar snön och granarna en vintermiljö inte helt olik det ensliga landskap som målas upp i Viktor Rydbergs dikt om tomten. Man kan också tänka sig att en frostad spegelskiva passar in i helheten, kanske som en frusen sjö där nissar eller människor åker skridskor? Du kan även skapa en vintrig miljö kring en julgran eller julblomma och sätta nissedörren som en port till en magisk värld.

Har du provat att använda bomull som snö, förresten?

Loppa miniatyrer och material till din nissedörr

vinterlandskap miniatyrer granar och djur pyssel
Bild: Bogdan Kurylo via iStockphoto.com

Du måste inte nödvändigtvis köpa nya miniatyrer. Om du har tur kan du fynda dockskåps- eller tittskåpstillbehör och andra miniatyrfigurer på second hand eller loppis. Inte heller är det absolut nödvändigt att köpa småskaliga föremål. Bara för att exemplifiera kan begagnat julgranspynt fungera som roliga inslag i miniatyrvärlden. Med hjälp av en akrylmärkpenna kan du enkelt rita och måla detaljer på pyntet. Vad sägs om att förvandla gamla julgranskulor till miniatyrhus i en egen variant av en julby? Lek loss!

köp miniatyrer på second hand en samling miniatyrgranar
Bild: Bogdan Kurylo via iStockphoto.com
Mixa och matcha olika loppade miniatyrgranar för att skapa en unik värld.

På second hand och loppmarknaden kan du många gånger köpa pysselmaterial. Det brukar finnas gott om garner och tyger, och om lyckan fortsatt står dig bi kan du finna traditionella material som annars kan vara dyrt att köpa nytt. Vid köp av föremål till dockskåp och tittskåp kan det vara bra att ha med dig att skala 1:12 är ett typiskt mått. Även skala 1:10 och 1:18 kan förekomma. Du kommer märka vad som passar. Ibland kan dock den där lilla storleksskillnaden göra stor skillnad.

Skapa egna miniatyrer till ditt vinterlandskap

gör miniatyrer av naturmaterial till nissedörr tips
Bild: Alexeyart19781 via iStockphoto.com

Att skapa egna miniatyrer till ett vinterlandskap inspirerat av nissedörr och nissetillbehör kan vara en nog så utmanande men givande process. Börja med att visualisera ditt vinterlandskap. Tänk på element som snötäckta träd, små hus och en isbelagd sjö. När du har en idé är det dags att välja material som passar för projektet. Polymerlera som cernitlera eller fimolera är ett utmärkt material för att skulptera småskaliga föremål eller figurer. Den här sortens lera är extra smidig eftersom du härdar den i en vanlig ugn. Gamla knappar och pärlor kan bli dekorationer eller delar av en miniatyrväg. Glasspinnar, tandpetare eller tändstickor kan i sin tur användas för att kreera hus, tak, staket, bänkar eller annat smått.

Använd naturmaterial till din vintriga nissedörr

sätt en nissedörr mot en stubbe miniatyr landskap
Bild: Victoria Kotlyarchuk via iStockphoto.com

Ett annat alternativ är att använda naturliga material. Plocka små grenar för att skapa träd alternativt små stenar för att bygga en mur. Löv, kottar och mossor är kreativa exempel på naturmaterial du kan skapa loss med. Men tänk på en sak när du fyller din miniatyrvärld med material från naturen: Se till att pressa löven eller att torka mossan och kottarna innan du skrider till verket. Naturmaterial förmultnar ju för eller senare och därför behöver du behandla dem innan pyssel. På tal om miniatyrer av sådant du hittar i naturen… Utnyttja de fantastiska möjligheterna i en vacker stubbe eller plantering och bygg upp ditt vintriga miniatyrlandskap genom att placera en nissedörr intill något av detta.  

Nu har du fått så många uppslag till att bygga ett vintrigt miniatyrlandskap kring din nissedörr att du antagligen inte kommer ha tid eller lust för något annat julpyssel. Du ska ändå få ännu ett tips: Experimentera med batteridriven LED-belysning för att sprida ljus över din miniatyrvärld. Skapa och njut!