LevaResa

Kan en solnedgångsvistelse förlänga dagen i sinnet?

Känns dagarna lite väl korta så här års? Unna dig en spektakulär solnedgångsvistelse och känn hur förundran får tiden att kännas nästan oändlig…

kan en solnedgångsvistelse förlänga dagen i sinnet?
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Mot slutet av november blir dagarna allt kortare. Det är mörkt när man går till jobbet och mörkt när man kommer hem. Dessvärre går solen ner innan de flesta slutar jobba för dagen, men om du har möjlighet att bege dig ut i eller åtminstone bevittna solnedgången genom fönstret kan du få med dig något värdefullt. Att titta på solnedgången brukar nämligen väcka förundran hos de flesta och känslan av hänförelse har en tendens att expandera tiden. Det är inte alls ovanligt att dagarna känns längre och att man plötsligt känner att man har mer tid bara för denna enkla saks skull.

Minska stress genom att titta på en vacker solnedgång

Mycket talar för att vi borde låta oss hänföras oftare. Solnedgångsvistelser kan vara ett sätt att uppnå en känsla av häpnad och inspiration. När du exempelvis bevittnar färgprakten från en strand är det som att himlen är oändlig där den välver sig över dig. Underbart är kort, och detta gäller inte minst för det korta ögonblick som en solnedgång varar. Under denna stund är det dock inte alls ovanligt att tidsperspektivet känns längre. Det har med förunderligheten att göra. Känslan tycks också hålla sig kvar i sinnet ett tag, för många vittnar om hur stressen och pressen över att tiden inte räcker till rinner av dem.

Ta dig tid för en solnedgångsvistelse för längre dagar

höst solnedgång starka färger på himlen
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Att komma nära naturen så här kan generellt ha en positiv inverkan på ditt välmående. Till och med något så grundläggande som att höra naturljud i form av fåglarnas kvitter eller vågornas brus kan minska stressen och öka välbefinnandet resten av dagen. För att inte tala om vad en vacker himmel kan göra med dig! Naturupplevelser i stil med en solnedgångsvistelse är gratis. Ställ dig på balkongen eller terrassen, vänd blicken mot skådespelet och njut. Kanske en aning motsägelsefullt måste du ta dig tid för att få tid, men känslan av hänförelse och hur den i sin tur kan påverka ditt sinne är värt det.   

Källor:
Greatergood.berkeley.edu
Sciencedaily.com