Dansk historia och renässanskultur på Kronborgs slott
Jag tar med mig många saker från besöket på Kronborgs slott i Helsingör, Danmark. Slottets historia är fantastisk! Men allra starkast dröjer sig minnet från vandringen uppför trappan till kanontornet kvar.
Detta minne sitter i märgen. För oj vad jobbigt det var att gå runt-runt 150 plus steg till tornets topp. Var det värt det? O ja! Högst upp i kanontornet åtnjöts nämligen en panoramautsikt över Helsingör, Helsingborg, Öresund och så vidare.
Kronborgs slott inspirerade till Shakespeares Hamlet
Det finns ett givet skäl till att jag så gärna ville besöka Kronborg: Detta är Hamlets slott. Ja, Hamlet som i William Shakespeares pjäs om prinsen av Danmark från 1603 (?). Kronborgs slott är förebilden till denna berättelse.
Några egentliga liknelser med dess grundare Fredrik II finns nog inte. Kanske var det så att Kronborg var ett så ikoniskt renässansslott att det bara måste inspirera till en renässansberättelse?
När du strosar runt i Helsingör och besöker Kronborgs slott kan du i alla fall inte undgå blinkningarna till Hamlet. Staden verkar stolt över kopplingen. Och på museet utnyttjas bandet till fullo. I museibutiken kan du köpa allt tänkbart med Shakespeare- och Hamlettema. Men nog om detta!
Kronborg var ett betydande renässansslott i Nordeuropa
Helsingörslottet har en verklig byggherre. Denne var Fredrik II (1534–1588) som ville bygga ett hem åt sin unga hustru Sofia av Mecklenburg (1557-1631). Grunden lades 1574 och byggnaden stod något så när färdig 1585.
Notera så när, för på 1580-talet påbörjades Kronborgs omvandling till ett renässansslott. Förebilderna var Italiens renässanspalats, och faktiskt är det danska slottet överraskande ljust och luftigt.
Slottet Krogen hör till Kronborgs tidigare historia
Tidigare än så var Kronborg slott en viktig plats. Det fanns även ett annat slott, eller rentav fästning på platsen. Krogen var dess namn och det hade en koppling till Erik av Pommern på 1400-talet. Absolut! Samme person som hade ett finger med i spelet vid byggandet av Sankt Mariæ kirke och Vor frue kloster.
Det var på den här platsen som högkvarteret för Öresundstullen fanns. Om du någon gång besökt Kronborg har du säkert lagt märke till det effektiva kanalsystemet i vallgraven, som blev alltmer komplext med tiden. En så betydelsefull ekonomisk plats behövde så klart ett skydd i form av en stridsutrustad borg.
Slottets senare historia präglat av krig i Norden
Kristian IV (1577-1648) var näst på tur att regera i Kronborgs slott efter Fredrik II. På 1600-talet brann slottet ner men byggdes upp igen, förstärkt med soldatbyggnader på området.
Att kriget mellan Danmark och Sverige – och i Europa – var närvarande märks på hur slottet utvecklades. Sådana där typiska soldatlängor som rymmer garnisoner, och som faktiskt påminner om området på både fästningen i Varberg och Kronhuset i Göteborg, kantar fortfarande vandringen upp till slottet.
Trots befästningarna och soldatbyggnaderna lyckades slottet inte stänga svenskarna ute. Under ett par år föll det i svenska händer och det plundrades å det grövsta. Sedan blev det åter danskt, men då hade hovet sedan en tid lämnat platsen.
På 1700-talet fungerade Kronborg som fängelse. Har du sett gångarna under slottet? Då förstår du hur effektiv platsen måste varit! Och ett så hemskt ställe att sitta fängslad på. Knappt något ljus letar sig ner.
Saker att göra under ett besök på Kronborg slott
En upptäcktsfärd nere i Kronborgs mörka skrymslen och vrår är en del av upplevelsen vid ett besök. Om du gillar mörk historia är detta säkert något för dig.
Jag både njuter och förfäras på ett ställe som detta. Hålorna tycks alltid vara stämningstäta, en atmosfär som i kombination med den stillastående luften får luften att stocka sig i halsen.
Någon gång per år besöker jag de mörkaste skrymslena på Varbergs fästning, och det är exakt samma känsla där. Kanske är det inget annat än fantasin som spelar mig spratt, men visst känns århundradena av lidande som en tyngd över sinnet?
Kronborgs slotts interiör, de vackra, ljusa salarna, är huvudattraktionen. Från slottsrummen styrde Fredrik II under långa perioder Danmark och att han var en renässanskung går inte att ta miste på. Det finns luftiga bibliotek och salonger med bland annat målningar föreställande romerska gudomar.
Och så har du kanontornet med de fler än 150 stegen i en spiraltrappa. Orkar du dig uppför trappstegen kommer du belönas rikligt med Helsingörs antagligen mest spektakulära utsikt över hela Öresund.
Du kan även besöka slottets renässanskapell. Det är i sig en sevärdhet.
Kronborg ligger i anslutning till Helsingörs centrum
Jag har varit i Helsingör i Danmark åtskilliga gånger. Faktiskt har jag aldrig slagits av att Kronborg ligger så centralt. Jag skriver detta som en uppmuntran: Om du besöker Helsingör över dagen ligger slottet i så pass nära anslutning till centrum att du antagligen utan problem hinner med ett besök.
Slottet utgör en vacker och väsentlig del av stadens silhuett, sedd från färjan mellan Helsingborg-Helsingör. Det är en sådan vy som får fantasin att ta ett skutt.
Kronborg slott är ett världsarv sedan 2000
2000 upptogs Kronborgs slott på Unescos världsarvslista. Förutom det faktum att byggnaden är magnifik uppges en av de främsta anledningarna vara att platsen spelat en nyckelroll i Nordeuropas historia från 1500- till 1700-talet.
Hitta till Kronborgs slott i Helsingör, Danmark
Adress: Kronborg, 3000 Helsingör, Danmark
Webbplats: Se.kronborg.dk