LevaSkapa

Så inreder du i orange – 10 enkla inredningstips

Vill du inreda i orange? Inspireras av dessa 10 enkla inredningstips!

orange inredning tips textilier
Bild: KatarzynaBialasiewicz via iStockphoto.com

Färgen orange är oväntat mångsidig i inredningen. Allra bäst gör den sig som accentfärg. I kombination med turkos får den en tropisk karaktär och tillsammans med neutrala färger skapar den ett modernt intryck.

Turkos drar visserligen åt det blåa hållet, men just blått är komplementfärg till orange och därför matchar olika blåa och orange nyanser snyggt. Ja, det är så att man blir hänförd över orange inredning – ta del av följande tips för att skapa orange rum:

1. Välj rätt orange nyanser

Från en mjuk persikoton till en stark brandgul – orange finns i många olika nyanser. När du ska välja nyans bör du utgå från vilken känsla du vill ge rummet. Persika är en mild och lugn nyans. Som sådan gör den sig bra i sovrummet. Djärva nyanser kan ge vardagsrummet energi.

2. Använd orange som accentfärg

Eftersom orange är en stark färg kan den lätt ta över ett helt rum eller hem. Därför brukar man rådas att använda färgen lagom mycket. Använd orange nyanser som accenter. Du kan exempelvis använda orange som accentfärg genom detaljer som kuddar och tavlor.

3. Kombinera med neutrala färger

orange inredning möbler
Bild: KatarzynaBialasiewicz via iStockphoto.com

Kombinera orange med neutrala färger såsom vit, grå eller beige för att skapa balans i inredningen. De neutrala färgerna bidrar till att rummet får en sofistikerad atmosfär, samtidigt som den orange färgtouchen skapar en intressant kontrast.

4. Använd orange som komplementfärg

Orange är en komplementfärg till blå, vilket innebär att de två färgerna förstärker varandras intensitet. För att skapa dramatiska kontraster kan du därför använda detta till din fördel genom att inkludera blått i den orange inredningen, eller tvärtom.

5. Inred med naturliga material

Kombinera orange med naturliga material i form av trä och rotting för att åstadkomma en varm och inbjudande atmosfär i rummet. Denna inredningskombination ger också en avslappnad och jordnära känsla. Välj dock naturmaterialen med omsorg! Precis som med färgen orange är gränsen till att bli för mycket hårfin.

6. Måla en orange fondvägg

Modig nog att måla en vägg i orange? En orange fondvägg kan bli en utsökt fokuspunkt i rummet. Matcha resterande väggar med den nyans du valt. Avdramatisera det orange genom att komplettera med neutrala färger alternativt skapa dramatiska kontraster genom att måla de andra väggarna i komplementfärgen blå. Tänk på att det finns många nyanser av varje färg och att du kan välja milda, naturnära varianter.

7. Inred med orange textilier

Att inreda med orange textilier som gardiner, mattor och plädar är ett enkelt och billigt sätt att få med färgen i hemmet. Om du skulle tröttna på det orange är det smidigt ordnat. Textilier är nämligen lätta att byta ut.

8. Fixa rätt sorts belysning

Belysningen påverkar färgens utseende så tänk till kring ljuset i rummet. Fixa exempelvis en dämpad belysning för att mjuka upp de orange nyanserna och skapa en mysig atmosfär.  

9. Dekorera rummet med konst

inreda i orange tips
Bild: KatarzynaBialasiewicz via iStockphoto.com

Konstföremål som tavlor och skulpturer är ypperliga sätt att tillföra rummet orange färg. Har du ett blått rum? Dekorera det med en abstrakt tavla i orange nyanser. Mycket mer än så behövs inte för att ge rummet en välkommen färgklick.

10. Experimentera fram en färgharmoni

Den bästa inredningskänslan uppnås när du lyckas skapa balans och harmoni bland rummets färger och föremål. Experimentera med olika kombinationer av orange – och andra färger (!) – för att hitta den perfekta balansen för ditt hem.

Inred i orange – en sammanfattning

inredningstips för orange nyanser
Bild: Elena Kurkutova via iStockphoto.com

Orange inredning kan hänföra med sitt dramatiska utseende. Det gäller dock att försöka nejla balansen för att färgen inte ska bli för mycket. Tänk på att…

  • Inreda med orange som accentfärg i form av omsorgsfullt valda detaljer såsom en fondvägg.
  • Mixa orange nyanser med antingen neutrala färger eller komplementfärger beroende på vilket intryck du vill att rummet ska ge.
  • Kombinera orange inredning med möbler i naturmaterial såsom trä och rotting för ett mjukare utseende.
  • Utnyttja rummets belysning för att locka fram olika varianter av orange.
  • Inreda med utbytbara orange detaljer så att du enkelt kan byta om du skulle tröttna.  

Det här var inredningstips för att skapa vackra orange rum – inspireras av dem inför ditt nästa inredningsprojekt.