LevaResa

3 skäl att bevittna en färgsprakande hösthimmel

Det är inte bara i skogen det sprakar till av färg under hösten. Hösthimlarna kan bjuda på färgshower utan like. Här har du tre skäl till att stanna upp och bevittna färgprakten!

3 skäl att bevittna en färgsprakande hösthimmel
Bild: Baiaz via iStockphoto.com

Hög luftfuktighet och tunga regnmoln – hösten medför många fina chanser till att få bevittna hänförande himlar. Det gäller bara att ta chanserna. Att göra just detta ger inte bara ett ögonblick av skönhet, det kan vara direkt välgörande.

1. En färgsprakande hösthimmel kan ge förundran

Wow-känslor kan påverka både kropp och psyke positivt, det kommer det alltmer forskning om. Häpnad och förundran är andra ord för när man känner wow, och dessa känslor väcks ofta när man står inför naturens praktfullhet.

höst solnedgång starka färger på himlen
Bild: Sandra Jönsson via Hänförd

Vad händer när man hänförs? Kanske känner du igen dig i hur tiden tycks expandera och att inget känns viktigare än ögonblicket du befinner dig i? Förundran påverkar uppfattningen av tid och rum, liksom känslan kan dämpa eventuell stress.

Hur underbar är inte känslan av att plötsligt ha all tid i världen? Om du undrar hur det känns kan du alltid prova att titta på en hösthimmel.

2. Att titta på en vacker himmel kan ge mer energi

Mindre stress, mer frisk luft eller möjligen det underbara i att ha ett analogt ögonblick? Oavsett vilket kan att bege sig ut i en sprakande kvällning ge ett energilyft.

Ögonblicket behöver inte vara märkvärdigare än att du ställer dig på balkongen eller altanen i solnedgången och följer himlens färgskiftningar tills det blir mörkt. På hösten är detta korta stunder som egentligen inte kräver så stor ansträngning.

Hämta kraft i dessa pauser!

3. De praktfulla hösthimlarna kan locka till motion

De färgsprakande hösthimlarna väntar alltså utanför fönstret. Men om du verkligen vill komma nära dem kan du försöka skapa en liten ritual kring att gå en promenad eller ta en löprunda en stund före solnedgången. Då får du vara med om himlaspelet från början till slut, samtidigt som du får välgörande motion ute i det fria.

Hur vet man om hösthimlen får vackra färger?

Huruvida du får vara med om en vacker höstsolnedgång och -himmel kan du aldrig veta till 100 procent. Man kan trots allt inte styra över naturupplevelser! Däremot finns det vissa saker som påverkar hur färgsprakande en hösthimmel blir.

färgsprakande hösthimmel väcker förundran
Bild: lindali1005 via iStockphoto.com

Dessa saker är hur molnigt det är och hur molnen ligger på himlen. Det bör också vara någorlunda soligt, det vill säga inte mulet, utomhus. Ganska hög luftfuktighet gör att ljuset får ännu mer att reflektera i. Tänk dig färgmagin i alla vattendroppar som hänger i luften!

Källa:
Greatergood.berkeley.edu