Visste du det här om paraplyets historia?
Paraplyets historia är flertusenårig. Den är också utbredd. Paraplyer har nämligen använts runt om i världen. Tidiga tecken på bruk finns i exempelvis Kina och Egypten. Vill du veta mer om kulturen kring denna accessoar? Häng med i vår historiska exposé!
För inte så länge sedan var paraplyet en modeaccessoar även i Sverige. Man matchade gärna paraplyet med övrig klädsel. Här i Sverige har paraplyer främst använts som skydd mot regn.
I den tidiga historien använde man paraplyer som solskydd. Kina, Egypten, Indien samt Mesopotamien är exempel på platser där de rika och mäktiga hade särskilda paraplybärare och på så sätt kunde undvika de starka solstrålarna utan ansträngning. Detta paraplybruk sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.
Numera bär de flesta sina paraplyer själva och för att fly regnet, men i världens olika populärkulturer är att kura ihop sig under ett och samma paraply något av en romantisk gest.
Paraplyerna kom till Europa via antikens Grekland och Rom
Paraplyets europeiska historia ska ha börjat i antikens Grekland och Rom. Just i Grekland användes det som solskydd. I romarriket ska paraplyet dock ha börjat nyttjas som regnskydd.
Under medeltiden upphörde paraplybruket. I 1500-talets Italien gjorde paraplyet en återkomst. Påvarna och prästerna började bära föremålet som ett statusobjekt.
På 1600- och 1700-talen fick paraplyet ytterligare spridning, och då särskilt till Frankrike där det blev en del av dammodet.
Parasoll skulle skydda damerna mot ovälkommen solbränna
Det rådande dammodet på 1700- och 1800-talet innebar att man skulle ha blek hy. Solbränna var ett tecken på fattigdom, blekhet det motsatta. Under denna tid i Europa använde många av de rika damerna därför parasoll som solskydd.
Parasollen kunde vara vackert dekorerade och var en lika självklar del av modet som skor är för dagens människor.
Vid denna tid hade en känd brittisk affärsman, resenär och filantrop en annan plan för paraplyet. Han hette Jonas Hanway och han levde på 1700-talet.
Paraplyets moderna historia började med en utskrattad herre
På 1700-talet var att bära parasoll så förknippat med damklädsel att blotta tanken på att män skulle ha paraply väckte löje.
Hanway sägs vara den person som tack vare sitt enträgna försvar av paraplyets utomordentligt praktiska egenskaper gjorde detta till en utbredd accessoar i bland annat London. Men till en början var han utskrattad.
Droskkuskarna – när det regnade hyrde de välbärgade en droska – ska ha skickat både hån och slag mot honom där han spatserade i skurarna.
Trots att Hanway gjorde mycket i välgörenhetsväg är han fortfarande mest känd som herren som gick mot strömmen och bar runt på ett paraply. Han verkade dock nöjd med att kunna hålla sig torr i det engelska klimatet.
På 1900-talet hade de allra flesta ett eller flera paraplyer
På 1900-talet var paraplybruket utbrett bland både kvinnor och män. De allra flesta hade ett – eller helst flera – paraply. Enligt Stil i P1 har det varit viktigt att matcha paraplyerna med övrig klädsel, varför man oftast haft lika många paraplyer som exempelvis väskor och skor.
Kärleken till paraplyet som en modeaccessoar lever kvar i många länder. I Sverige och Norden finns dock ytterst få paraplytillverkare kvar och detta beror på att billig import av föremålen successivt har degraderat paraplyet till ett bruksföremål.
Paraplyet har fyllt många olika funktioner genom historien
Solskydd, regnskydd, modeaccessoar och religiös statussymbol, paraplyet har uppenbarligen fyllt många olika funktioner genom tiderna. Visste du att paraplyer fungerat som vapen? I en skrift från 1800-talet instruerar en baron i hur man kan använda ett paraply i självförsvar mot stråtrövare.
Paraplyer har också haft olika utseenden och konstruktioner. Bambu, valben och stål har varit några av de material som historiskt använts till paraplyets stomme. Papper, tyg och plast har i sin tur utgjort själva skyddet.
I vått och torrt har denna uppfinning och accessoar alltså slagit följe med oss människor genom historien. Visst har vi haft mycket glädje av den!