LäraLeva

10 fantastiska fakta om golden retriever

Visste du om dessa 10 fantastiska fakta om hundrasen golden retriever?

10 fantastiska fakta om golden retriever
Bild: Leoba via iStockphoto.com

Få saker kan mäta sig med det hänförande ögonblicket när solens strålar når den gyllene pälsen på en golden. Man blir alldeles varm i hjärtat av lyskraften i pälsfärgen.

1. Golden retriever har funnits sedan 1800-talet

På 1800-talet började man i gränstrakterna mellan England och Skottland avla fram en hundras som skulle vara lika stark i vatten som på land. Mångsidigheten skulle också avspeglas i lydnad och intelligens vid apportering och jakt. Denna hundras kom att bli golden retriever, som första gången visades på utställning i England 1908 och som introducerades i Sverige på 1950-talet.

2. Hundarna är som skapta för att vistas i vatten

golden retriever vatten
Bild: Zheka-Boss via iStockphoto.com

Tro det eller ej, men en golden retriever har simhud mellan tårna och vattenavstötande päls, eller snarare vattenavvisande underhull. Dessa hundar älskar att vistas i vatten – här består utmaningen snarare i att låta hundarna simma lagom mycket. Annars riskerar de att trötta ut sig av vattenleken.

3. Golden retrievers är både jakt- och sällskapshundar

golden retriever valp
Bild: exies via iStockphoto.com

Golden retrievers brukar beskrivas som allroundhundar. Med detta menas att de kan fungera som både jakt- och sällskapshundar. De är snälla, smarta, sällskapliga – och gillar utmaningar. Det går alldeles utmärkt att träna agility med en golden retriever. När du ska köpa golden retriever kan det vara värt att kolla upp vilken sort av rasen uppfödaren har: Det finns nämligen en ”vanlig” golden och en jaktgolden.

4. Hundarna har ett stort behov av aktivering

Jakt, apport, viltspår, agility… En golden retriever behöver aktiveras för att må bra!

5. Golden retriever är en av lydigaste hundraserna

Att golden retrievers hör till lydigaste hundarna vet man eftersom de brukar toppa i lydnadstävlingar och -tester.

6. Du behöver dock ha tålamod vid träning

Trots att hundrasen hör till de lydiga sorterna kan att träna en golden retriever vara ganska tålamodsprövande till en början. Golden retrievers kan vara lättdistraherade, och de sägs mogna sent såväl kroppsligt som mentalt.

7. En golden retriever har många egenskaper

Lekfull och tillgiven är ytterligare exempel på golden retrievers egenskaper. Lekfullheten och tillgivenheten är som starkast när hunden umgås med sin familj. Hur är då en golden retriever mot främlingar? Den påstås vara ganska social och vänligt sinnad även mot människor och hundar som den inte känner. Detta kan dock variera från hund till hund. Listan över de positiva egenskaperna kan alltså göras lång: Lyhörd, intelligent, aktiv, lydig, lekfull, tillgiven och så vidare.

8. Det finns som två sidor av samma hund

golden retriever fakta
Bild: Charles_David via iStockphoto.com

Utomhus kan det bli en väldig fart på golden retrievers. Inomhus kan de däremot bete sig lugnt och sansat. Det är nästan så att hundarna har en på- och avknapp.

9. Golden retrievers har gyllene päls

Namnet golden retriever kommer delvis från färgen på den tjocka, blanka pälsen, som är alldeles gyllene. Pälsfärgens intensitet kan dock variera från hund till hund. En del av hundarna har krämfärgad päls, andra en mörkare guldnyans. Färgen skiftar även beroende på åldern. Valpar tenderar att ha en ljusare päls medan färgen kan mörkna med åren.

10. En golden retriever blir vanligen över 10 år

Det normala livsspannet för en golden retriever är 10 till 12 år. Mankhöjden varierar från 51 till 61 centimeter beroende på om hunden är tik eller hane. Pälsen kan vara slät eller vågig, men bör vara tjock på en frisk hund. Vidare har en hälsosam golden retriever en stabil och symmetrisk kropp. Viktspannet sträcker sig från 24 till 34, kilo också i detta fall beroende på om hunden är hona eller hane.

bild på golden retriever höst
Bild: Nzphotography via iStockphoto.com

Nu har du läst massor av fakta om golden retriever – visst är detta en fantastisk hund?

Källor:
Britannica.com
Wikipedia.org
Skk.se