Skapa

Så skapar du mysiga och dekorativa garnspöken i höstrusket

Vem har sagt att höstrusk måste vara rysligt? Genom att skapa söta garnspöken kan du mysa till det ordentligt. Få såväl en stämningsfull aktivitet som en dekorativ inredningspryl!

dekorativt garnspöke halloweenpyssel

Spooktober och därmed halloween närmar sig med stormsteg. Vad passar väl då bättre än att mysa till det med ett charmigt pyssel som dessutom kan användas till dekorationer på halloweenfesten? Här tänker vi på spöken i garn. Just precis sådana du ser exempel på i denna artikel!

stort spöke i garn halloween dekoration

För att vara så fina är de ovanligt enkla att pyssla ihop. Detta halloweenpyssel kan du göra tillsammans med barn. Nästan oavsett ålder bjuder det nämligen på en lagom svår utmaning. Och varför inte göra en hel hög garnspöken när ni ändå håller på så att en spökgirlang eller ett spökris sedan kan svängas ihop?  

Instruktioner för att skapa garnspöken

spöktassel halloween pyssel och dekoration

Garn – gärna i spökligt vitt – och en handfull enkla steg är i stort sett vad som krävs för att skapa mysiga och dekorativa garnspöken. Här har du instruktionerna för att pyssla ett spöke i garn:

  1. Ta fram vitt garn – tjockt eller tunt, du bestämmer! För ett spöklikt utseende funkar vitt bäst, men om du vill experimentera med andra färger kan du så klart göra det.
  2. Använd en bit kartong eller en bok och vira garnet runt den cirka 30 till 50 gånger, beroende på hur tjockt och fylligt du vill att spöket ska bli. Du kan till och med vira ännu tjockare.
  3. Dra försiktigt bort den virade garnöglan från kartongen.
  4. Samla ihop och fäst garnet i toppen genom att trä och knyta en bit garn längst upp. Som du ser bilderna kan du göra en tjusig knut med hänge.
  5. Knyt en extra bit garn runt toppen för att forma huvudet på spöket – om du nu vill ha ett huvud. Steget är valfritt och inte ett måste. Som du ser på bilderna här i artikeln blir det riktigt tjusigt med fritt hängande garnspöken.
  6. Klipp upp öglorna längst ner på garnbunten för att skapa spökets ”tofsiga” kropp. Piffa till trådarna så de ser snygga och jämna ut.
  7. Klipp små ögon och en mun ur svart filt eller papper och limma fast dem. Om du föredrar kan du också rita ansiktet med en svart märkpenna alternativt brodera ögonen och munnen. Som ytterligare exempel kan du använda svarta pärlor till ögon.

Fler spöken? Självklart! Upprepa stegen i instruktionerna här ovanför tills du har fått så många garnspöken som du vill ha. Trä dem i ett matchande garnsnöre för att göra en girlang. Perfekt som dekoration!

halloween girlang med spöken i garn

För ännu fler halloweenpyssel i höstrusket kan du se Hänförds tips för att göra pumpaklubbor, pumpaskålar samt korkfladdermöss.