Ta till vara äggskalen genom att odla krasse i dem – här får du en handfull enkla odlingstips inför våren och påsken!
Under påskhelgen äts det massor av ägg i Sverige. I stället för att kasta skalen kan du ta till vara dem i olika pyssel. Du kan bland annat odla smörgåskrasse i dem.
Instruktioner för att odla krasse i äggskal
Hur odlar du krasse i ägg? Nedanför följer instruktioner i 5 steg:
- Knäck äggen försiktigt när du ska använda dem. Försök att knäcka dem precis vid toppen. På så sätt får du ett perfekt kärl till odlingen. Skölj ur äggskalen innan sådden.
- Gör små, små hål med hjälp av en nål i botten på äggskalen. Det här bör göras för att vattnet ska kunna rinna ur skalen vid vattningen.
- Lägg jord i äggskalen, för enkelhetens skull kan du använda en sked när du ska göra detta. Fukta jorden med en blomspruta.
- Strö krassefröerna över jorden. Vattna dem lite lätt, så att de fuktas.
- Ställ dina äggkrukor i äggkartongen och placera kartongen på en solig plats. Fukta odlingen med jämna mellanrum och så får du snart massor av god krasse du kan lägga på smörgåsen.
Det här var odlingstips för att så krasse i äggskal. Tänk på att det finns olika sorters krasse och att de kan behöva olika omsorger. Läs på förpackningen innan du sätter i gång!