Inspiration

Höstträd med höstlöv och lövtryck – ett måleriexperiment

Fördelarna med att måla stort? Du får med dig hela kroppen. Något jag har tagit till mig under målerikurserna och övningarna i abstrakt måleri är att motiven vaknar till liv när man ger kroppen svängutrymme. Och vad passar väl bättre än att rulla ut papper på golvet när man vill ge sig själv plats?

stor höstmålning med höstträd och lövtryck
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Höstmålningarna du ser prov på här i inspirationsinlägget är skapade med hjälp av generativ bild-AI. Som ett måleriexperiment. Förebilderna har på sätt och vis varit tidigare pyssel jag skrivit om på Hänförd. Att kreera höstträd med riktiga löv och att trycka tavlor med hjälp av höstlöv är vad dessa pyssel går ut på. Här har du i stället en mix av båda.

Jag tycker själv att detta är ett riktigt fint barnpyssel. Är jag partisk? Absolut. Men se och döm själv!

Skapa höstmålning med höstlöv och lövtryck

Tänk dig att du har ett stort pappersark och att du samlar barnen kring arket, må det vara på golvet eller vid bordet. Föreställ dig vidare att du ställer fram pressade höstlöv, härliga målarfärger och flytande limlack. Kanske även en kritask.

barn måleri höstträd med tryck av löv
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Det första skaparsteget är att måla ett träd. Börja med stammen och grenarna – men lämna lövverket bart inledningsvis. När trädet fått sin form, utnyttja hela pappret, är det dags att ta det hela ett steg längre. Inte ska väl höstträdet förbli naket?

Dutta färg på höstlöven och tryck med dem på grenarna så att trädet väcks till liv. Smeta färg på fingrarna, eller rentav på hela händerna, och dra över pappret. När man målar stort får man använda hela kroppen! Avsluta med att limlacka på pressade höstlöv när färgen torkat. Glöm inte att måla och limma löv på marken!  

Få ännu fler tips på höstpyssel och lövpyssel

Ända sedan jag började skriva på Hänförd har jag velat lyfta fram lövpyssel extra mycket. Bland mina artiklar finns därför exempel på hur du kan pyssla olika lövdjur, skapa en ljuslykta med löv samt fixa en stående pappersbjörk med ett ”riktigt” lövverk.

barnpyssel måla höstträd på stort papper och trycka med höstlöv
Bild: Sandra Jönsson med hjälp av AI via Hänförd

Utöver tips på höstpyssel finns texter om varför löven ändrar färg på hösten, varför träden tappar löven samt om vilken den språkliga skillnaden är mellan blad och löv. Beträffande hösten finns hur mycket inspiration som helst. Detta är på gott och ont, för i vilken ände börjar man? Med att göra en stor målning av ett höstträd?