Har du plockat rönnbär i naturen? Då ska du få ett recept på en god rönnbärssaft.
Rönnbär växer vilt på rönnar i Sveriges natur. Man brukar säga att man helst inte ska plocka bären förrän de blivit frostnupna inpå hösten. Efter den första frosten får rönnbären nämligen en något sötare smak. Annars är de ganska beska och sura.
Visste du att man på grund av den kärva smaken betraktade rönnbär som nödföda tills sockret gjorde sitt intåg i Sverige? När man plötsligt kunde sockra bären fick deras popularitet ett uppsving. Rönnbärssaft är ett exempel på hur bären kan göras söta och goda…
Instruktioner för att göra en god rönnbärssaft
Nedanför följer instruktioner för hur du kan göra en god rönnbärssaft steg-för-steg – håll till godo med receptet:
- Lägg cirka 2 l rönnbär (går bra med frysta och motsvarar då cirka 1 kg) och 1 skalat, urkärnat samt tärnat äpple i en kastrull.
- Häll på 1 liter vatten och låt blandningen koka i cirka 20 till 25 minuter.
- Krossa bären genom att mosa dem mot kastrullen medan de kokar.
- Ta bort kastrullen från plattan och ställ den åt sidan med lock på i cirka 2 till 3 timmar.
- Sila saften genom att låta den självrinna i exempelvis silduk under 30 till 40 minuter. Använd en bunke.
- Häll tillbaka saften till kastrullen och rör ner cirka 5 dl strösocker per liter avrunnen saft.
- Koka upp i cirka 10 minuter och se till att skumma rönnbärssaften.
- Häll upp den nu färdiga saften på rena flaskor.
Det här var ett recept på en god rönnbärssaft. Hoppas den smakar! För fler rönnbärsrecept kan du inspireras vidare i artiklarna om att göra rönnbärssylt eller rönnbärsgelé.