Dags att plocka rönnbär? Då kan du ha nytta av den här guiden. Få tips och tricks inför din rönnbärsskörd!
Sveriges natur bjuder på en mängd näringsrika delikatesser. Genom att lära dig mer om naturens skafferi kan du samla ätbara bär och växter under större delen av året. Rönnbär är ett klassiskt exempel på ett nyttigt bär, eller egentligen en äppelfrukt, du kan plocka fritt. Allra bäst brukar skörden smaka efter den första frostnatten, med andra ord långt inpå hösten. Väl frostnupna får de beska och sura bären en sötare smak. Du kan också frysa in bären för att locka fram deras sötma.
Rönnar växer i hela Sverige
Rönnen är ett av de vanligaste lövträden i Sverige. Den växer vilt i hela landet, vilket innebär från Skåne i söder till trädgränsen i norr. Träden växer även på de flesta marker och klarar de flesta ljus – alltså passar de perfekt in i den skiftande svenska naturen och klimatet. Men trots att rönnar är så vanliga och deras bär är så nyttiga är det först de senaste århundradena som man börjat äta rönnbär. Innan sockret kom till de svenska matborden på 1800-talet sågs bäret mest som nödföda just för att det smakade så kärvt. Det här kan du läsa vidare om i vår faktaartikel om rönnar.
Rönnens bär i folkmedicin
I stället användes bären inom folkmedicinen. De användes bland annat till att försöka bota njursten och reumatism. Även om bäret inte lyckades råda bot på dessa sjukdomar tror man att det inte var helt verkningslöst som en medicinsk ingrediens. Rönnbär innehåller nämligen rikliga mängder av vitamin C och antioxidanter. Det är därför deras nyttighet hyllas i dag. Såväl rönnar som rönnbär sägs också ha använts i magiska syften.
Känna igen rönn och rönnbär
Hur identifierar du rönnträd och rönnbär? Först och främst är det alltid viktigt att kolla en extra gång så att du inte förväxlar detta ätliga bär med ett giftigt bär. Man kan aldrig vara för säker, så kolla, kolla och kolla. Egentligen är rönnarna ganska lätta att känna igen. Bladen är mörkgröna och parbladiga med ovala, lätt taggade blad som alltså växer två och två. På hösten får de en röd, orange och senare brun färg. Stammen är täckt av en mörkgrå och ibland sprucken bark. Bären är vanligen orange, röda eller rödorange och växer i klasar. Observera att rönn kan förekomma som både träd och buske.
Plocka rönnbär i naturen
Nedanför följer tips och tricks för att plocka rönnbär i naturen:
- Invänta den första frosten så att bären hinner bli frostnupna och därmed sötare innan skörd.
- Använd handskar när du plockar bären så att du slipper onödigt kladd och färg.
- Plocka ett bär och smaka på det. Gott? Då kan du knipsa en hel rönnbärsklase.
- Rensa och skölj bären när du kommit hem.
- Frys in och plocka fram rönnbären nästa gång du ska safta och sylta, baka eller laga mat med dem.
Safta och sylta med rönnbär
Dags att använda rönnbären? Det finns en rad saker du kan göra med dem. Gör rönnbärsgelé som ett syrligt tillbehör, rönnbärssaft för uppfriskande drycker eller rönnbärssylt för en annorlunda smak på frukostbordet. Du kan även torka bären för att skapa ett näringsrikt och läckert snacks, inte helt olikt russin. Med detta önskar vi dig lycka till med din nästa skörd, saftning och syltning.